Svet
6871 ogledov

Reči nekomu, da je plešast, je lahko spolno nasilje

Plešavost Profimedia
Odpuščeni delavec dobil odmevno sodbo, ker ga je nadrejeni ozmerjal za plešastega.

Tako je odločil sodni tribunal v okraju West Yorkshire v Združenem kraljestvu in s tem zastavilo novo sodno prakso v državi. 

Gre za primer delavca Tonyja Finna, ki je bil 24 let zaposlen pri podjetju British Bung Company. Lanskega maja so ga odpustili. Proti nekdanjemu delodajalcu je vložil tožbo, v kateri je med drugim navedel, da je bil žrtev spolnega nasilja s strani svojega nadrejenega. Ta mu je namreč med enim od prepirov dejal, da je "plešasta p...a". Finn je v tožbi zatrdil, da ga je bolj kot vulgarni izraz prizadel opis njegove zunanjosti.

Učinkovito? Zdravje Vesela novica za tiste, ki se borite s plešavostjo

Trojica sodnikov je imela nalogo, da odloči, ali je šlo pri zasmehovanju plešavosti dejansko za spolno nasilje. Kot so zapisali v sodbi, se zavedajo, da je "industrijski jezik" v pogosti rabi v tamkajšnjih tovarnah, a je nadrejeni vseeno prestopil mejo še sprejemljivega.

Besede v povezavi s plešavostjo je uporabil z namenom, da prizadene Finna, ga prestraši in poniža, ugotavljajo sodniki. Po njihovem mnenju je beseda "plešast" povezana predvsem z enim od spolov - moškim in je zato lahko do tega spola žaljiva na podoben način, kot je bilo v nekem drugem sodnem primeru kot spolno verbalno nasilje prepoznano omenjanje velikosti ženskih prsi.

Kot navaja Guardian, so pri razglabljanju o sodbi vsi trije sodniki opozorili, da so tudi sami plešasti. 

Višine odškodnine še niso določili.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.