Svet
3322 ogledov

Rekorden mraz ohromil javno življenje

Japonska epa
Na Japonskem beležijo rekordno nizke temperature. S snežnimi razmeri se soočajo tudi v Alžiriji.

Japonska se sooča z močnim sneženjem in rekordno nizkimi temperaturami. Razmere povzročajo motnje v prometu, vremenoslovci pa svarijo pred snežnimi zameti in visokimi morskimi valovi. "Te temperature so ene najhladnejših v zadnjem desetletju," je za francosko tiskovno agencijo AFP povedal eden od njih.

Rekordno nizke temperature so izmerili na več lokacijah, med drugim na območju južnega Kumamota, kjer se je živo srebro spustilo na minus devet stopinj Celzija. To je najnižja temperatura od leta 1977, ko so na tem opazovalnem mestu pričeli beležiti temperature.

Japonska | Avtor: epa epa
Zaradi mraza je ena oseba umrla, je sporočil visoki predstavnik japonske vlade Hirokazu Matsuno in dodal, da pristojni organi preiskujejo, če lahko smrt še dveh oseb prav tako pripišejo vremenskim razmeram, navaja AFP.

Zaradi snežnega meteža so po državi odpovedali več kot sto letov, zamude in odpovedi pa so ovirale tudi lokalne vlake in sistem hitrih vlakov Shinkansen. Ceste so na več mestih zasute, promet pa ovira tudi poledica.

Nočni snežni metež je sicer najbolj prizadel obalo Japonskega morja. Prestolnica Tokio in okoliške regije so se snegu izognile, vendar so bile kljub temu deležne nenavadno nizkih temperatur.

Sneg tudi v puščavi

Sneg je dosegel tudi puščavsko območje. V Alžiriji se soočajo z obilnim sneženjem, Sahara pa je prekrita z rahlo snežno odejo, kjer so se temperature spustile pod ledišče.

 

 

Sneg sicer na tem območju ni nepričakovan pojav, saj so se tovrstne vremenske razmere pojavile že v letu 2021, 2018 in 2017, poroča BBC.

Cape Greco, Ciper v Evropi Popotnik Če ste v iskanju sonca in visokih temperatur, preverite te poceni predloge Mraz, zima in termometer Slovenija Vreme: Tako nizke temperature nas čakajo
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.