Svet
4 ogledov

Rešena po 66 urah

potres Turčija EPA
Reševalci v Turčiji nadaljujejo z iskanjem pogrešanih. Po 66 urah so tako izpod ruševin potegnili 27-letnico. Zaradi popotresnega sunka je prišlo do nemirov v zaporu.

Čeprav se zdi, da je upanja za pogrešane vse manj, iz Turčije prihajajo zgodbe o uspešnih reševalnih akcijah. Po 66 urah so izpod ruševin rešili 27-letno učiteljico, pet ur pred njo pa še 18-letnega študenta.

Samo včeraj so rešili 40 ljudi. Med njimi tudi 14 dni staro dojenčico, njeno mamo in babico.

Panika med zaporniki

Nemiri v zaporu naj bi se začeli potem, ko je območje stresel popotresni sunek z magnitudo 5,4 in povzročil paniko med zaporniki. Ti so v prostorih podtaknili požar in se spopadli z varnostniki, ki jih niso želeli spustiti na prosto.

Varnost okoli zapora, iz katerega je v nedeljo pobegnilo več zapornikov, so nemudoma poostrili. Pred stavbo so se zbrali številni sorodniki zapornikov, ki so želeli ugotoviti, kaj se dogaja.

Poslanec Aysel Tugluk, ki je bil med množico pred zaporom, je za BBC dejal: "Kot smo izvedeli, naj bi zaporniki prosili za izhod na zrak, ker so bili po popotresnem sunku zaskrbljeni. Izbruh požara je posledica tega, da niso dobili dovoljenja, so nam povedali. Sami smo slišali več strelov in izvedeli, da naj bi policija uporabila solzivec."

Zaprosili za pomoč

Ankara, ki je sprva zavračala pomoč iz tujine, se je zdaj le odločila, da naveže stike s tujino. Turška veleposlaništva naj bi tako začela pogovre z državami, ki so ponudile pomoč. Med temi je tudi Izrael, ki je ponudil bivalne zabojnike. Vlada pa bo medtem navezala stike z mednarodnimi organizacijami.

Komentarjev 1