Svet
15 ogledov

Ricin za napad na ZDA

ricinusova zrna Žurnal24 main
Po podatkih ameriške obveščevalne službe za boj proti terorizmu naj bi jemenska celica Al Kaide poskušala razviti ricin kot strup za množično uničenje, ki je smrtonosen v primeru vdihavanja ali vbrizganja v telo.

Ameriške obveščevalne službe za boj proti terorizmu so vse bolj zaskrbljene, saj ena od najnevarnejših vej Al Kaide v Jemnu poskuša pridelati čem več ricina, iz katerega bi izdelali eksplozive za napad na ZDA, poroča New York Times. Po zaupnih poročilih naj bi teroristi pridelovali velike količine ricinusovih zrn, iz katerih bi pridelali ricin – smrtonosni citotoksin, ki ubije v  primeru vdihavanja ali če pride v krvni obtok.

Oblasti se bojijo, da bi ga nanesli na manjše eksplozive in jih raznesli na krajih, kjer se zadržujejo množice ljudi, kot so nakupovalna središča, letališča in postaje podzemnih železnic. Po drugi strani pa nekateri funkcionarji menijo, da težava ni tako preteča, saj so možnosti ricina omejene. V nasprotju z drugimi toksičnimi snovmi se ricin namreč težko absorbira v kožo, v suhem in sončnem okolju, kakršen je Jemen, pa ga je težko vzgajati. Ricin kot učinkovito orožje (še) ne obstaja, pravijo.

"Sicer je potencialna grožnja z orožjem za množično uničenje zelo verjetna v preprostejši obliki, lažje si jo je tudi predstavljati, in to ima velik pshološki učinek. To je od jemenske celice Al Kaide zelo, zelo realno pričakovati," je opozoril Michael E. Leiter, upokojeni direktor Nacionalnega centra za boj proti terorizmu. "Ricina ni težko razviti," je dodal.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.