Svet
990 ogledov

Rusi bombardirali šolo, v kateri je bilo več sto ljudi

Mariupolj Profimedia
V Mariupolju se razmere ne umirjajo. Ruske sile so bombardirale šolo, iz mesta naj bi v Rusijo prisilno odpeljali več tisoč ljudi. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je vnovič pozval k pogajanjem.

Ukrajinska stran rusko vojsko obtožuje, da onemogoča evakuacijo civilistov. Najhuje je na območju Mariupolja. Oblasti v Mariupolju so sporočile, da so v tem tednu ruske sile več tisoč prebivalcev prisilno odpeljale v Rusijo. Župan je potrdil, da so iz četrti Livoberežni in iz zaklonišča v stavbi športnega kluba odpeljali več tisoč ljudi, večinoma ženske in otroke. Kot navaja CNN, so jih odpeljali v kampe, kjer so jim vzeli mobitele in dokumente, nato pa jih prepeljali v oddaljena ruska mesta. 

Razmere v mestu, kjer je okoli 300.000 civilistov, so še naprej napete. Ruska vojska že dva tedna skorajda neprekinjeno napada mesto. Bombe padajo na zaklonišča, bolnišnice, stanovanjska območja. Uničeno je bilo tamkajšnje gledališče, v katerem so se skrili otroci in ženske. Umrlo naj bi več kot 2.400 ljudi. 

V soboto naj bi ruske sile bombardirale šolo, v kateri je zaklonišče poiskalo okoli 400 ljudi, večioma ženske, otroci in starejši. Podatkov o žrtvah še ni. Kot dodaja BBC, je komunikacija z mestom otežena in omenjenih navedb niso še uspeli neodvisno potrditi. 

Zelenski je v nočnem nagovoru dejal, da gre za vojni zločin: "Narediti to, kar so naredili zavojevalci mirnemu mestu, je teroristično dejanje, ki se ga bomo spominjali v prihodnjih stoletjih."

Prebivalci, ki so še vedno ujeti v mestu, nimajo tekoče vode, prav tako ni elektrike in goriv, zmanjkuje hrane. Oleksandru Bezimovu je z ženo in pastorko uspelo pobegniti iz Mariupolja v Lvov na zahodu Ukrajine. "Predmestja so bila uničena. Spoznal sem, da v mestu ni več varnega kotička," je povedal za Reuters. "Ko neprekinjeno slišiš zvoke topništva, ko letala vso noč preletavajo in bombardirajo mesto, je zelo glasno in čutiti je napetost." 

Otroke rešili iz obleganega mesta

Iz obleganega Sumija so rešili 71 sirot. Otroci so bili zadnje tedne v zaklonišču, kjer so čakali na prvo možnost za evakuacijo. "Ti otroci nimajo staršev in večina jih potrebuje stalno zdravstveno oskrbo," je dejal guverner regije Dmitro Zivitski. Za otroke so našli namestitev v tujini, je pojasnil. "Hvala bogu smo hitro našli varno mesto, kjer jih lahko sprejmejo v drugi državi," je pojasnil. 

Vladimir Putin Svet Putin začel "čistko med svojimi"

ISW: Mariupolj bo zelo verjetno padel

Inštitut za vojne študije (ISW) ocenjuje, da ruske sile napredujejo počasi in da bi lahko vse skupaj obstalo na mrtvi točki, kar pa se lahko zavleče v tedne ali mesece. Dlje časa kot bi takšno stanje vztrajalo, bolj smrtonosno bi lahko bilo. Ruske enote se trenutno osredotočajo na lokalne boje in ne izvajajo obsežnejših operacij. 

Inštitut dodaja, da bodo ruske enote verjetno v prihodnjih tednih zavzele Mariupolj ali pa mesto prisilile, da kapitulira. Spremenili naj bi tudi načrte glede napada na Kijev. Opustili naj bi namero, da mesto obkrožijo tudi z zahodne strani in namesto tega okrepili topniške in letalske napade na mesto. 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 26
  • milan41 22:25 20.marec 2022.

    Našim novinarjem sploh ni jasno kaj se dogaja v UA . Generalno vzeto Rusija je svojo mejo prestavila za 300km močvirnatega sveta proti Zahodu na Reko Dnjeper , ki je plovna med Belorusiji in Črnim morjem . Obenem je pa ...prikaži več tako široka , da bi moral eventualni napadalec snovati nov dan D ,za mostišče , potem pa še za vojsko , kar je danes v ravnici nemogoče . Rus tu ne potrebuje nobene proizvodnje, razen elektro central na Dnjepru , namakalnih sistemov in 2-3 pristanišča . Odesa, Nikolajev., Mariupol

  • milan41 22:14 20.marec 2022.

    Da se ne bomo lagali , poglejte tole , kdo bombandira otroške bolnice !! Tudi vi piskarala , da boste vedeli kakšne pi sdarije pišete ! https://www.youtube.com/watch?v=t5BqsPTYxdQ

  • Avatar Ferenc
    Ferenc 11:34 20.marec 2022.

    Ruska stran ostaja na začudenje Zahoda pri enakih zahtevah kot na začetku leta. Kar kaže, da imajo jasen cilj in da od njega ne odstopajo. V končni fazi lahko Ukrajina z izpolnitvijo teh pogojev konča posebno operacijo Rusije in zapre ...prikaži večre 2 poglavja , ki jo čakajo kot pristopno članico EU. Za zdaj samo ostaja vprašanje bo do zaustavitve sovražnosti prišlo v kratkem ali potem, ko bo Kadirov sistematično počistil nacistično nesnago, ki je kriva množičnih pobojev , ko je bila Ukrajina še v miru ...