Svet
4964 ogledov

Rusi Natu očitajo, da se bori na strani Ukrajine

Vladimir Putin Epa
Odnosi med Rusijo in članicami zveze Nato se vse bolj zaostrujejo.

Retorika Zahoda o uporabi jedrskega orožja je škodljiva, so danes v odzivu na opozorila o nevarnosti eskalacije konflikta v Ukrajini v jedrsko vojno sporočili iz Kremlja. Obenem so izjavo generalnega sekretarja Nata Jensa Stoltenberga, da bi zmaga Rusije v vojni pomenila poraz Nata, označili za dokaz, da se zavezništvo bori na strani Kijeva.

"Vsak dan izražamo obžalovanje zaradi vaj iz jedrske retorike, ki si jih voditelji zahodnih držav, vključno z ZDA in evropskimi državami, privoščijo vsak dan," je danes dejal tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov. Dodal je, da gre za zelo škodljivo in provokativno prakso, poroča ruska tiskovna agencija Tass.

Putin je pripravljen uporabiti jedrsko orožje

Po besedah Peskova Rusija "ne želi sodelovati v teh vajah in v njih tudi ne sodeluje". Tiskovni predstavnik Kremlja se je ob tem obregnil tudi ob torkovo izjavo prvega moža Nata, da bi bila zmaga Rusije v vojni v Ukrajini enaka porazu zavezništva. Na vprašanje, ali je to izjavo mogoče razumeti kot potrditev sodelovanja Nata v konfliktu v Ukrajini, je odgovoril pritrdilno.

Ruski predsednik Vladimir Putin je septembra Zahod opozoril, da je za obrambo Rusije pripravljen uporabiti jedrsko orožje. Ameriški predsednik Joe Biden je takrat dejal, da se svet sooča z največjo grožnjo jedrske katastrofe od kubanske krize leta 1962, čeprav sam dvomi, da bo Putin dejansko uporabil taktično jedrsko orožje v Ukrajini.

V Bruslju se bo danes sicer začelo dvodnevno zasedanje obrabnih ministrov držav članic Nata. Medtem se je ob robu zasedanja že začelo srečanje kontaktne skupine za podporo obrambe Ukrajine. Pred srečanjem je Stoltenberg novinarjem povedal, da bo zračna obramba Ukrajine v prihodnje prednostna naloga zavezništva.

Atentat na Putina?

ZDA bi lahko izvedle atentat na Putina, če bi Rusija v konfliktu z Ukrajino uporabila jedrsko orožje, je zatrdil nekdanji svetovalec za nacionalno varnost John Bolton, republikanec, ki je služil pod Donaldom Trumpom.

Nekdanji ameriški veleposlanik pri Združenih narodih je dejal, da mora ruski voditelj razumeti, da čeprav se to "morda ne bo zgodilo naslednji dan ... bo odgovarjal."  Bolton je svoje komentarje podal potem, ko ga je novinar vprašal, ali so ZDA sposobne "odstraniti" svetovnega voditelja Putinovega kova. "Ne strinjam se, da ga ne moremo dobiti in mislim, da se tega zaveda. Qasema Soleimanija v Iranu lahko vprašate, kaj se zgodi, ko se odločimo, da je nekdo grožnja ZDA," je dejal.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 18
  • Željko 20:53 12.oktober 2022.

    Kaj ko bi se končno združili in skupinsko napadli Ameriko in jih zredčili tako kot so oni Indijance. Smrt Ameriki

  • Burja 19:02 12.oktober 2022.

    Kdo pa ga je silil, da zarine svoje kremplje v drugo suvereno državo. Sicer tudi Putin ni sam, ima svoje kupljene služabnike, Iranske drone...

  • Ender3 18:36 12.oktober 2022.

    Če to izreče visoki ameriški častnik, potem ima še večjo težo in pomen.. https://youtu.be/ALb2FPXFro4