Svet
6389 ogledov

Ruski politik: "Vojna bo!"

Ruski nacionalist Vladimir Žirinovski je znan po svojih pretepih in čustvenih iz Žurnal24 main
Ruski kontroverzni politik opozarja, da je pred vrati vojna širših razsežnosti.

Kontroverzni ruski ultranacionalist Vladimir Žirinovski trdi, da bo ukrajinska vojska kmalu prešla ruske meje, ruska vojska bo na to odgovorila. Načrt 'Barbarosa 2 - Napad na Rusijo' je že podpisan, ukrajinska vojska je pripravljena, je Žirinovski povedal na ruski državni televiziji.

"Začetek vojne se je načrtoval že leta 2016 in 2017. Prišlo je leto 2018, začelo se je. Uvedene so izredne razmere v Ukrajini, vse po diktatu zahoda. Ponavljajo se scenariji. Bosna in Hercegovina, Srbija, Irak. Niso vedeli, kam naj gredo zdaj. V Siriji se vzpostavlja mir, zdaj bo glavni udar na območju Ukrajine," je razlagal znani ultranacionalist.

Med drugim je komentiral izjavo ukrajinskega notranjega ministra Arsena Avakova, da bi bila ukrajinsko-ruska vojna zaključena v treh dneh. "Kakšne tri dni? 27 minut in ničesar ne bi ostalo od ukrajinske vojske," je izpostavil in dodal, da ruskim državljanom želi srečno zadnje novo leto v miru.

Ukrajina, Porošenko | Avtor: Epa Epa

Rusija Ukrajina ladje Po incidentu Svet Od srede v Ukrajini vojno stanje

ZDA pričakujejo pritisk EU na Rusijo

Po zaostritvi napetosti v ukrajinskem konfliktu so ZDA te dni pozvale Evropsko unijo, naj premislijo o uvedbi dodatnih sankcij proti Rusiji. Že uvedene ukrepe pa bi morali izvajati bolj dosledno, je v sredo v Berlinu zahteval posebni odposlanec ZDA za ukrajinski konflikt Kurt Volker, je poročala STA.

Volker je nadaljeval, da bi morala Nemčija premisliti o zaustavitvi projekta Severni tok 2, saj je to za Rusijo le politični projekt, s katerim želi z dostavo plina obiti Ukrajino in baltske države. Medtem je nemška vlada sporočila, da kljub zaostritvi razmer ne bo sprejemala prenagljenih odločitev glede sankcij proti Rusiji.

Po poročanju STA je bil ameriški odposlanec dodatno kritičen do Rusije, da želi enostransko z nasiljem prevzeti nadzor nad Kerško ožino. Glede ruskega zavzetja ukrajinskih ladij konec tedna v tej ožini je stopil na stran Ukrajine, saj je Ukrajina po njegovem prepričanju naredila vse prav in se obnašala zadržano. "Ni provokacija, če ima država mornarico in ladje te mornarice premešča iz enega pristanišča v drugega. In to pravno gledano v lastnih vodah," je dodal Volker.

Ruska zastava Rusija in Ukrajina Svet Incident: agresivno trčili v vlačilca

Rusija kritike zavrača

Ruska obalna straža je v Kerški ožini pri nezakonito priključenem polotoku Krim v nedeljo zasegla tri ukrajinska vojaška plovila, ki so iz Črnega morja plula v ukrajinsko pristanišče Mariupol v Azovskem morju. Pri tem je bilo zajetih še 24 ukrajinskih mornarjev. V posredovanju so bili najmanj trije ranjeni.

Rusija trdi, da je ukrepala zaradi kršitve njenih meja. Ukrajina je v odziv na delih svojega ozemlja razglasila vojno stanje.

Ukrajinski predsednik Petro Porošenko je medtem zvezo Nato pozval, naj v Azovsko morje napoti svoje ladje in s tem zavaruje Ukrajino, kjer od srede v desetih regijah velja vojno stanje. Ruskega predsednika Vladimirja Putina pa je obtožil, da želi anektirati celotno Ukrajino.

Ukrajina, Porošenko | Avtor: Epa Epa

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • Tupamaros 14:56 30.november 2018.

    Popita vodka ima svoj scenarij.