Svet
46 ogledov

Samomorilka v smrt s še vsaj 18 ljudmi

Samomorilski napad v Volvogradu v Rusiji. Reuters
V eksploziji, ki je danes odjeknila na železniški postaji v ruskem mestu Volgograd, je po najnovejših podatkih umrlo 18 ljudi, okoli 40 je ranjenih, poročajo tuje tiskovne agencije.

Ženska se je razstrelila v bližini detektorjev za odkrivanje kovin, ki so nameščeni ob vhodu na postajo, v na kateri je bilo v času eksplozije veliko ljudi.

V smrt črna vdova

Posnetki ruske televizije kažejo, da so popokala stekla v dveh nadstropjih zgradbe, ob vhodu je videti razdejanje. Ruski protiteroristični odbor je sporočil, da začetne ugotovitve kažejo, da se je razstrelila samomorilska napadalka, sicer pa preiskava še poteka.

Tovrstne napadalke, ki se maščujejo za smrt članov svojih družin na Severnem Kavkazu, v Rusiji imenujejo črne vdove.

Napad tudi že oktobra

V Volgogradu - mesto se je v preteklosti imenovalo Stalingrad - se je že oktobra na avtobusu razstrelila samomorilska napadalka, domnevno povezana z islamističnimi uporniki na Severnem Kavkazu. Tedaj je umrlo šest ljudi.

Že oktobrska eksplozija je sprožila vprašanja glede varnosti na prihajajočih zimskih olimpijskih igrah v Sočiju, ki je od Volgograda oddaljen kakih 700 kilometrov in leži v bližini nemirnega Severnega Kavkaza.

Vodja islamističnih upornikov Doku Umarov je svoje privržence že pozval, naj bodo dejavni v času olimpijskih iger.

Ruske oblasti zaradi teh groženj v času iger načrtujejo izredno stroge varnostne ukrepe.

Komentarjev 4
  • privat 07:52 01.januar 2014.

    res je noro ,samo vse je bilo za pričakovati. Vemo kako se rusija obnaša do drugih ruskih (ne-ruskih) državah. Ruski narod (ortodoks) pa pridno izkorišča svojo skupno vojsko proti drugim narodom te neke skupne federacije. Podobno zgodbo smo imeli tudi ...prikaži veči v YU ,samo mi smo prehiteli organiziranost morilske moči vojske. Rusijo bo doletela usoda nekaj kakor Srbijo....Srbija samo beograd...rusija pa je v bistvu samo Mockba

  • Andrej Kovačič 13:31 29.december 2013.

    "Vodja islamističnih upornikov Doku Umarov je svoje privržence že pozval, naj bodo dejavni v času olimpijskih iger"pa kaj tega kretena niti bivša KGB ne more najt pa likvidirat? čudno....

  • maresem 12:38 29.december 2013.

    To je pa islamistična bagra, sprevržena do skrajnosti.