Svet
12 ogledov

Sanader tokrat pripravljen na sojenje

Ivo Sanader na sodišču
1/12
Pixsell
V Zagrebu se je začelo sojenje nekdanjemu hrvaškemu premierju Ivu Sanaderju. Obramba trdi, da je očitano provizijo dobila druga oseba.

"Ponavljam. Nič ne vem o nikakršni proviziji." "Nisem niti zahteval niti prejel provizije za kredit, ki ga je ministrstvo za zunanje zadeve prejelo od Hypa." "Z gnusom zavračam obtožbe, da sem vojni dobičkar. Vedno sem delal v dobro države." To je le nekaj stavkov, s katerimi je nekdanji hrvaški premier Ivo Sanader na današnjem sojenju zavrnil, kar mu očita obtožnica. Ta ga poleg prejetja nezakonite provizije od Hypo Alpe Adria banke bremeni še vojnega dobičkarstva sredi 90. let prejšnjega stoletja.

Obramba trdi, da podkupnina ni bila namenjena Sanaderju, ampak osebi po imenu Eugen Lax, za katero namerava dokazati, da dejansko obstaja. Medtem je tožilka Tamara Laptoš v uvodnem nagovoru dejala, da se je Sanader leta 1994 sestal z bivšim šefom Hypo Banke Wolfgangom Kultererjem in se dogovoril za provizijo. Obljubil mu je, da bo imela njegova banka na hrvaškem trgu privilegiran položaj. Sanader je od Hypo banke zahteval 8-odstotno provizijo, na koncu pa so dosegli dogovor o 5-odstotni proviziji (3,6 milijona kun oziroma skoraj pol milijona evrov), trdi tožilstvo.

Sanader zamudil na sodišče

Sanader je sicer na sodišče prišel z manjšo zamudo, a je bil tokrat pripravljen na spremljanje razprave.  Nazadnje, ko je prišel na sodišče, se je namreč opravičil, da je mislil, da gre v bolnišnico na pregled, sojenje pa je bilo ravno zaradi njegovega zdravstvenega stanja prestavljeno na danes. Sanader je bil sicer ob prihodu v dvorano videti nekoliko utrujen, a ni bil edini.  Z zdravstvenimi težavami se ubada tudi sodnik, ki je močno prehlajen.

Komentarjev 1
  • privat 20:04 03.november 2011.

    velik a majhen človek...Kdaj bomo mi naredili iz velikih ljudi male ljudi..