Svet
14 ogledov

Sarkozy: V Franciji imamo preveč tujcev

Nicolas Sarkozy Carla Bruni AFP Žurnal24 main
Nicolas Sarkozy zaostruje stališča do priseljencev in s tem očitno nagovarja tudi volivce skrajne desnice. Število priseljencev, ki jih Francija sprejme vsako leto, bi znižal za približno polovico in postavil dodatne pogoje za oblike socialne pomoči.

Francoski predsednik in kandidat za nov mandat Nicolas Sarkozy zaostruje stališča do priseljencev in očitno nagovarja volivce skrajne desnice oziroma privržence vodje Nacionalne fronte Marine Le Pen, ki bo prav tako kandidirala za predsedniško mesto. Sam je to zanikal.

"Naš sistem integracije deluje vse slabše, saj je na našem ozemlju preveč tujcev, ki jim ne uspemo zagotoviti stanovanj, dela in izobraževanja," je dejal in napovedal, da bo ob ponovni izvolitvi zaostril pogoje ter število priseljencev, ki jih Francija sprejme vsako leto, s sedanjih 180 tisoč znižal na okoli sto tisoč.

V eventualnem novem mandatu bi omejil dostop do socialne pomoči za (zakonito priseljene) tujce, ki imajo po sedanji zakonodaji enake pravice kot Francozi. Sarkozy predlaga, da bi lahko nekatere oblike pomoči prejemali le tisti, ki so v Franciji živeli deset let in od tega vsaj pet let delali.

"Je način klanja živali trenutno največji francoski problem?"

V Franciji se je v zadnjih dneh sicer vnela žolčna razprava o zagotavljanju posebne hrane za muslimane in jude, halal in košer. Najprej jo je kritizirala Le Penova, nato pa tudi Sarkozy in premier Francois Fillon, ki je muslimane in jude pozval, naj se odrečejo "preživetim" obredom pri zakolu živali.

Oglasili so se tudi muslimanski in judovski verski vodje z vprašanjem, ali je ta zadeva res največji problem, s katerim se trenutno sooča Francija. Socialistični kandidat Francois Hollande, ki se mu glede na javnomnenjske raziskave obeta zmaga na volitvah, pa je ocenil, da so njegovi tekmeci z razpravo o načinih klanja živali šli predaleč.

Komentarjev 1
  • privat 07:24 08.marec 2012.

    iskoristi in zavrži...politika tega fašista!