Svet
40003 ogledov

Še en boleč udarec za Ukrajino

Lisičansk Ukrajina Profimedia
Ukrajina ni sposobna plačevati dolgov.

Globalni bonitetni agenciji Fitch in S&P sta v petek dodatno znižali kreditno oceno Ukrajini. To sta storili zaradi zadnjega dogovora o prestrukturiranju dolgov, ki jih ni sposobna odplačati.

Globalni upniki so se pred dnevi z Ukrajino dogovorili o zamrznitvi odplačevanja obresti na 20 milijard dolarjev vredne državne obveznice za dve leti, kar bo Ukrajini prihranilo šest milijard dolarjev.

S&P je kreditno oceno Ukrajini znižal s CC/C na SD, kar pomeni, da ni sposobna plačevati dolgov. Fitch je znižal svojo oceno dolgoročne vrednosti ukrajinske valute s C na RD, S&P pa z B-minus/B na CCC-plus/C.

Ukrajina se zaradi ruske agresije letos sooča s 35- do 45-odstotnim nazadovanjem obsega bruto domačega proizvoda in mesečnim proračunskim primanjkljajem v višini pet milijard dolarjev.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 29
  • janči 20:21 13.avgust 2022.

    No, saj počasi, ampak res počasi, se bo zadeva izkristalizirala in ljudje bodo spregledali, da je Ukrajina sprva prikazana kot žrtev, do konca skorumpirana, pokvarjena in polna razvijajočega se nacizma in sovraštva do ljudi.

  • ico8 14:47 13.avgust 2022.

    A se vam je res zmesalo? Ni novi c, porocil pod „kaj je novega“, da se nebi pisalo o unicenju zadnjega mostU za prehod babusk na zahodno stran, kjer potrebujejo vodkopijancki nujno novo posiljko pijace, hik-hik,, raket sem mislil in ...prikaži več kaksen liter nafte za prazne tanke vozil!!!

  • DasAuto 13:26 13.avgust 2022.

    Sankcije proti Rusiji, da jo finančno oslabijo, na koncu bo pa propadla Ukrajina...