Svet
2646 ogledov

Še en udarec pandemije

Bolan otrok Profimedia
Skrbnika izgubilo več kot 1,5 milijona otrok.

Približno 1,1 milijona otrok po svetu je zaradi posledic pandemije novega koronavirusa med marcem 2020 in aprilom letos izgubilo vsaj enega starša ali starega starša, ki je skrbel za njih. Če temu prištejemo še izgubo starejših sorodnikov, ki so živeli v skupnem gospodinjstvu z otroki, je skrbnika izgubilo več kot 1,5 milijona otrok.

To je pokazala raziskava, ki jo je vodil Seth Flaxman z Imperial College v Londonu in je bila objavljena v znanstveni reviji Lancet, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Doslej spregledana posledica pandemije

Gre za pomembno, a doslej v veliki meri spregledano posledico pandemije, je ob objavi izsledkov raziskave ocenil Nacionalni inštitut za zdravje ZDA (NIH). Raziskava jasno kaže, da bi morala psihosocialna in ekonomska podpora tem otrokom igrati osrednjo vlogo v odzivu na pandemijo.

Raziskovalci so svoje delo med drugim utemeljili na podatkih o številu rojstev in številu smrtnih žrtev covida-19 iz približno 20 držav. Zbiranje teh podatkov se po državah sicer močno razlikuje, zato gre v določeni meri za približke oziroma ocene, a dejanske številke so verjetno še višje, so pojasnili avtorji študije.

Posebej visoko število otrok, ki so zaradi pandemije postali polsirote ali sirote, je - glede na število prebivalstva - v Južni Afriki, Mehiki, Braziliji in Kolumbiji. Število otrok, ki so izgubili očeta, je od dva- do petkrat višje od števila otrok, ki so izgubili mamo.

dezurni@styria-media.si

 
Komentarjev 2
  • lada 15:24 21.julij 2021.

    Pri nas je polovico manj skrbnikov, ker je komunizem unićil stare starše in ko prideš na sodišče, kjer rit pravico išče, je stara mama izvržena, kot stranka ki ni v postopku - torej kurc te gleda, čeprav si vzgojila vnukinjo ...prikaži več od cuzanja za cucelj naprej - to je mrliški komunizem, ki nam je vsem v pogubo !

  • krucefiks 11:14 21.julij 2021.

    jaz sem tudi izgubil skrbnike ko sem bil majhen,pa ni bilo covida niti ni bilo potrebe da se folk straši zato.

Sorodne novice