Svet
14 ogledov

Še štiri leta Obame

Soočenje Obama Romney Reuters
Barack Obama ostaja ostaja v Beli hiši. Ko je postalo jasno, da je zmagal v ključni zvezni državi Ohio, so njegovi pristaši lahko začeli proslavljati končno zmago. Mitt Romney je Obamo že poklical in v pogovoru priznal poraz. Kmalu zatem je spregovoril tudi svojim privržencem v Bostonu in se jim zahvalil za vso podporo.

"To je čas velikih izzivov za Ameriko in molim, da bo predsedniku uspelo voditi našo državo," je razočarani množici v prestolnici države Massachusetts, ki je elektorske glasove oddala Obami, čeprav jo je nekoč sam vodil kot guverner, dejal Mitt Romney.

Barack Obama je v zmagovalnem govoru dejal, da se bo v Belo hišo vrnil še bolj odločen in poln navdiha. "Nismo tako razdeljeni, kot kaže politika. Skupaj bomo nadaljevali našo pot naprej."

Izid elektorskih glasov

Romney : Obama 206:332

Zmage po državah

Mitt Romney: Kentucky, Indiana, Zahodna Virginija, Južna Karolina, Oklahoma, Georgia, Arkansas, Tennessee, Alabama, Kansas, Louisiana, Nebraska, Severna Dakota, Južna Dakota, Teksas, Wyoming, Mississippi, Utah, Arizona, Idaho, Montana, Severna Karolina, Missouri

Barack Obama: Vermont, Connecticut, Delaware, D.C., Illinois, Maryland, Maine, Massachusetts, Rhode Island, Michigan, New York, New Jersey, Pensilvanija, New Hampshire, Minnesota, Kalifornija, Havaji, Washington, Wisconsin, Iowa, Oregon, Ohio, Nova Mehika, Kolorado, Virginija; Florida

Od ključnih zveznih držav je bil rezultat najhitreje jasen v Michiganu, kjer je zmagal Barack Obama, kar pa je bilo pričakovano, glede na državne subvencije v avtomobilsko industrijo, ki so v preteklih mesecih rešile veliko delovnih mest v tej zvezni državi. Od večjih držav je aktualni predsednik kmalu dobil še New York (29 elektorskih glasov), Mitt Romney pa je na svoj račun vpisal 38 glasov iz Teksasa.

Na Floridi je po več kot sedmih milijonih preštetih glasov razlika v prid Mitta Romneyja znašala le 600 glasov! Od držav, ki jih je na volitvah leta 2008 Barack Obama dobil proti Johnu McCainu, je za zdaj le Indiana "prestopila" iz demokratskega v republikanski tabor. Medtem je postalo jasno, da bo Republikanska stranka zadržala večino v kongresu. Američani danes namreč niso volili le predsednika, ampak tudi predstavnike kongresa, tretjino senata, glasovali pa so tudi na veliko lokalnih volitvah in referendumih.

Naslednja zvezna država, ki je povzročila večji izbruh navdušenja med demokrati, je bila Pensilvanija, saj je predsedniku Obami, ki je rezultate spremljal v domačem Chicagu, prinesla novih 20 elektorskih glasov. Glede na potek štetja rezultatov v preostalih zveznih državah je na tej točki "tekme" za Belo hišo kazalo na to, da bo Obama ostal na najmočnejšem političnem položaju v državi, toda Mitt Romney je dobival "popularno" glasovanje, dobil je več glasov v absolutni kategoriji. Po slabih 60 milijonih preštetih glasov po vsej Ameriki je bil Romney v prednosti za dober milijon in pol. Kar je še enkrat opozorilo na, milo rečeno, nenavadnost volilnega sistema v ZDA.

Kmalu zatem je Obama na svojo stran dobil še največjo zvezno državo Kalifornijo (49 elektorskih glasov), ob tem pa je postalo jasno, da bo zmagal tudi v Wisconsinu in Iowi. S tem se je že zelo približal končnemu uspehu. Medtem so volilci odločili, da bo senat ostal v rokah Demokratske stranke. Ko je na Obamovo stran prišel še Oregon, je demokratu manjkala le še bodisi Florida, bodisi Ohio, bodisi Virginia.

In Ohio je odločil zmagovalca že nekaj minut za tem, ko je svojih 18 elektorskih glasov oddal novemu staremu ameriškemu predsedniku Baracku Obami in tako število elektorjev na njegovi strani povzdignil na odločilnih 274, medtem ko je bil kandidat GOP (Grand Old Party) Mitt Romney še vedno na 201.

Elektorji izbirajo predsednika

Ameriškega predsednika volijo po elektorskem sistemu. Vsaka ameriška zvezna država ima glede na število prebivalcev in položaj znotraj ZDA določeno število elektorskih glasov. Skupaj je na voljo 538 elektorskih glasov, za zmago jih je torej potrebnih 270. V primeru izenačenja (269:269) bi predsednika izbral predstavniški dom kongresa, podpredsednika pa senat, a to je zelo malo verjetno. Tudi če kandidat zmaga v zvezni državi za en sam glas, dobi vse elektorske glasove tiste države (če npr. Obama za en glas dobi Florido, bo "odnesel" vseh njenih 29 glasov).

Ključne so tiste zvezne države, ki jim Američani pravijo "swing states". To so države, v katerih rezultat ni znan že vnaprej, kjer volilno telo ni pretežno demokratsko ali pretežno republikansko. Pomembne so predvsem večje med temi državami, kot so Florida, Ohio, Wisconsin, Kolorado, Virginija, Nevada, Michigan, Pensilvanija ...

Guverner Mitt Romney praktično mora "pobrati" tako Virginio, Ohio in Florido, če želi postati novi ameriški predsednik. Še noben republikanec ni dobil predsedniških volitev, če ni zmagal v Ohiu.

Komentarjev 8
  • tralala 20:59 07.november 2012.

    ne, samo zvlekel si me dol, na svoj nivo. Daaaleč dol. :)

  • drzavljan 18:23 07.november 2012.

    Za zmago Obame je vzrok povsem enak kot za zadnjih 20 let oblasti komunističnih ostankov v Sloveniji: priseljenci.

  • jaki 16:32 07.november 2012.

    Če stopiš mačku na rep zacvil, kanede?