Svet
11712 ogledov

Se vojna širi na Libanon in Iran, to pravijo Američani

Vse večje razsežnosti spopada med Izraelci in Palestinci
1/6
Epa
Na Izrael tudi izstrelki Hezbolaha iz Libanona. Izraelska vojska že odgovorila s protinapadom.

Libanonsko šiitsko gibanje Hezbolah, ki ga podpira Iran, je danes izvedlo topniški in raketni napad na izraelske položaje na obmejnem območju. Izraelska vojska pa je sporočila, da je s topništvom odgovorila na obstreljevanje z juga Libanona, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Hamas trdi, da je dobil neposredno podporo Irana.

Vse večje razsežnosti spopada med Izraelci in Palestinci | Avtor: Epa Epa

Kot so zapisali v sporočilu Hezbolaha, je gibanje "solidarno" z obsežnim napadom iz zraka, morja in kopnega na Izrael, ki ga je v soboto izvedel Hamas. Hezbolah "je napadel tri položaje cionističnega sovražnika v zasedenih libanonskih kmetijah Šeba (...) z velikim številom topniških granat in vodenih izstrelkov", so dodali.

Izraelska vojska je sporočila, da je s topništvom odgovorila na obstreljevanje z juga Libanona. "Izraelsko topništvo je v procesu napada na območje Libanona, od koder je bil izstreljen strel," so zapisali v izjavi. Podrobnosti niso navedli.

Vse večje razsežnosti spopada med Izraelci in Palestinci | Avtor: Epa Epa

Američani previdni

Skrajna palestinska skupina je v soboto izvedla silovit napad na izraelske cilje, izraelska vojska pa je odgovorila z obstreljevanjem Gaze. V nasilju, najhujšem na območju v več desetletjih, je doslej umrlo že več kot 400 ljudi.

Tiskovni predstavnik Hamasa Gazi Hamad je danes za britansko medijsko skupino BBC zatrdil, da so za napad na Izrael dobili neposredno podporo Irana.

Vse večje razsežnosti spopada med Izraelci in Palestinci | Avtor: Epa Epa

Visoki predstavnik Bele hiše je sicer v soboto dejal, da je za zdaj še prezgodaj reči, ali je v napad Hamasa "neposredno vpleten" Iran.

Teheran podpira Hamasov napad na Izrael

Napad islamskega gibanja Hamas na Izrael je bil po mnenju Irana spontana poteza odporniških sil kot odgovor na nadaljevanje zločinskih dejanj izraelskega režima, je iranski zunanji minister Hosein Amirabdolahian po navedbah italijanske tiskovne agencije Ansa dejal v telefonskem pogovoru s turškim kolegom Hakanom Fidanom.

"Treba je okrepiti solidarnost med islamskimi državami v podporo palestinskemu ljudstvu in odporu," je po poročanju iranske tiskovne agencije Irna še dejal iranski diplomat.
 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 75
  • LukaMB 23:44 08.oktober 2023.

    Iran je jezen na ZDA in predvsem na Trumpa, ker je Trump ukazal umor in direktni napad s tomahawkom na irnanskega generala v Siriji. Podjetje za izdelavo tomahawkom pa je povezano s Trumpom, ki je zaslužil s tem napadom 100mio ...prikaži več dolarjev. Čeprav je Trump meni osebno boljši od pedo-bidena, je s tem naredil eno veliko napako in se priklonil židom in isis-cia umerjeni opoziciji glavorezcev oziroma demokratom po domače! Čisto možno je, da bo Iran uporabil jedrsko kmalu nad Izraelom.

  • Kmodri 12:40 08.oktober 2023.

    Če Iran vstopi v vojno, potem bodo stopile tudi ZDA! Ugasnite, kdo bo potegnil ta kratko! ZDA bodo imele razlog, da zrušijo teokratski režim, ki poskuša izdelati A-bombo!

  • Kmodri 12:22 08.oktober 2023.

    Velika nevarnost je, da se vojna razširi na celotno regijo! Da se po stari navadi vmeša ZDA in naredi en sam šit!