Svet
14 ogledov

Šešlju bo karto plačala država

Vojislav Seselj Žurnal24 main
Vojislava Šešlja bodo podporniki pričakali že na letališču. Vrača se z redno letalsko linijo.

Jutri popoldne bo v Srbijo pripotoval nekdanji voditelj srbskih radikalcev Vojislav Šešelj, ki ga bo Mednarodno sodišče za vojne zločine na ozemlju nekdanje Jugoslavije v Haagu po skoraj 12-ih letih zaradi poslabšanja zdravstvenega stanja izpustilo v na prostost, poroča srbski Blic.

Z redno linijo, še po nikogar niso poslali vladnega letala

Šešelj bo v Beograd iz Haaga pripotoval z redno letalsko linijo, stroške prevoza pa bo krila srbska vlada oziroma proračun Srbije, kar je že napovedal tudi podpredsednik vlade Rasim Ljajić.

"Do tega trenutka vlada še nikoli ni poslala vladnega letala po obsojenca v Haag in tudi tokrat se to ne bo zgodilo," poudarja Ljajić

Ljajić, ki je tudi predsednik srbskega Nacionalnega sveta za sodelovanje s sodiščem v Haagu, meni, da njegova vrnitev ne bo povzročila večjih pretresov v državi in niti nobenih motenj v delovanje trenutne vlade.

Skrajno odgovorno in rekordno!

Ljajić poudarja, da je vse okoliščine, predvsem pa točen dan vrnitve v Srbijo, Šešelj usklajeval z zdravniki, ki so zanj skrbeli med bivanjem v pirporu v Haagu. Sprva je bilo namreč napovedano, da se bo Šešelj v Beograd vrnil že pretekli konec tedna. "Glede na priporočilo in mnenje zdravnikov ter čakanja, da se v srbski jezik prevede celotna dokumentacije o njegovem zdravstvenem stanju, pa je bilo nato odločeno, da se vrnitev izvede v torek," dodaja Ljajić.

Zagotavlja, da je srbska vlada v postopku Šešljeve izpustitve postopala nadvse korektno in da bodo spoštovani ter izpolnjeni vsi pogoji, ki jih je sodišče postavilo v zameno za Šešljevo izpustitev. "Država se je v tem primeru obnašala izjemno moralno, državniško, zlasti pa humano. Hkrati pa profesionalno in odgovorno. V Haag smo napotili več zdravnikov, da so ga pregledali. Na seji vlade je celo sam predsednik vlade poudaril, da se bo v Haag poslalo toliko zdravnikov, kolikor bo potrebno. Vlada je sodišču praktično v rekordnem času, samo treh dneh poslala zagotovila, ki so jih želeli v zameno za odobritev izpustitve. Ponudilo smo celo, da Šešlja na poti iz Haaga v Beograd spremljajo policisti v civilu, varnostni agenti in uslužbenci srbskega veleposlaništva na Nizozemskem, a je sodišče samo ocenilo, da to niti ni potrebno," dodaja Ljajić.

Komentarjev 1
  • Alina Zupan 22:09 10.november 2014.

    Kriminalce na prostost! Naslednji bo še kje Janša prosto hodil po svetu. Katastrofa!