Svet
4568 ogledov

Sestra Kim Jong Una žanje pozornost na ZOI

Kim Yo Jong Epa
Mlajša sestra severnokorejskega voditelja na olimpijskih igrah žanje več pozornosti kot marsikateri športnik. Kdo je?

Kim Jong Un naj bi imel izredno pristen odnos s svojo sestro, s katero je v 90-tih letih prejšnjega stoletja hodil v šolo v Švici. Danes sta tesna sodelavca.

Tuji mediji te dni špekulirajo, da je 30-letna Kim Yo Jong prispela na ZOI v Južno Korejo zato, da bi osebno prenesla sporočilo svojega brata južnokorejskemu voditelju Moon Jae Inu. Njen obisk olimpijskih iger je še toliko bolj pomemben zato, ker doslej nihče od dinastije Kim ni nikoli potoval v Seul. Na jug je leta 2002 potoval le njun stric Chang Song Thaek, ki je bil nato v svoji domovini leta 2013 usmrčen.

Kdo je Kim Yo Jong?

V obdobju, v katerem je Kim Jong Un utrjeval svojo oblast, je njegova sestra naglo napredovala v državni hierarhiji; postala je pomočnica direktorja propagandnega oddelka vladajoče Delavske stranke, prevzela je odgovornost za nadzor nad državnimi mediji in vprašanja, ki se dotikajo kulture.

Kim Yo Jong | Avtor: Epa Epa

Oktobra lani je bila imenovana na pomembno pozicijo znotraj politbiroja, najvišjega telesa, ki v državi sprejema odločitve. Korak služi še za vnaprejšnje utrjevanje moči drižine Kim. Trenutno ima v Pjongjangu malo ljudi takšno moč, kot jo ima ta 30-letnica. Hkrati je vodja kabineta svojega brata.

Brat in sestra imata isto mamo, Ko Yong Hui, njun oče Kim Jong Il pa naj bi bil zelo ponosen tudi na svojo hči, ki je že zelo zgodaj pokazala veliko zanimanje za politiko.

Združene države Amerike so jo dodale na seznam ljudi, katerih premoženje na računu v ZDA je zamrznjeno, ameriškim državljanom pa je prepovedano kakorkoli poslovati z njimi. Ta odločitev je bolj ali manj simbolična, Kim Yo Jong se namreč hkrati ne nahaja na seznamu Združenih narodov, s katerim je nekaterim severnokorejskim državljanom prepovedano potovanje v tujino.

Kim Yo Jong | Avtor: Epa Epa

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 4
  • Besi 09:24 11.februar 2018.

    Lovebites,tebi je vse odbijajoče kar ni slovenskega,prvi na tvoji odbijajoči listi so pa naši čefurčki,potrdi ali zanikaj,sem se pripravljena mi tud opravičit

  • erik 06:53 11.februar 2018.

    In kakšen izraz moraš imeti po tvojem Lovebites ? Pristno slovenski, mongoloiden s krivim pukljem, zavihanimi rokami in križem očmi, med jemanjem hlebov sosedu, ki ima obe roki zdravi, da si lahko glavni 'invalid' na 'talentih' primeren za potrebe slovenskega občinstva?

  • izRODEk 15:03 10.februar 2018.

    Če se med južne in severne Korejce ne bi vmešavali klavci iz ZDA, bi se ti dve republiki že zdavnaj poenotili. Tako pa ZDA zaradi želje po svoji prisotnosti namerno ščuvajo južno Korejo zoper svoje severne brate in sestre. Dokaz ...prikaži več za to so spravljivi toni sestre predsednika severne Koreje in sprejetje le te s strani južno korejskih voditeljev. Potrebno je pregnati zločince iz ZDA stran iz korejskega polotoka. Smrt NATO ZDA zločincem - živela združena in svobodna Koreja!