Svet
10545 ogledov

Šibenik prepovedal uživanje alkohola na javnih krajih

Šibenik Profimedias
Šibenik je eno izmed mest na Hrvaškem, kjer vas bo zelo kmalu ob uživanju alkohola na javnih krajih, ki niso določeni za točenje alkoholnih pijač, doletela globa.

Po vzoru Makarske, Reke in še nekaj drugih občin so se tudi v Šibeniku v tem tednu odločili prepovedati pitje alkohol na javnih površinah, ki niso določeni za točenje alkoholnih pijač. Vsem, ki bodo novi odlok, ki bo stopil v veljavo osmi dan po objavi v občinskem glasilu, pa po poročanju Radia Dalmacija grozi kazen v višini 2.000 kun oziroma preračunano 270 evrov.

Za prepoved so se v Šibeniku, kot še navaja Radio Dalmacija, odločili zaradi dveh razlogov. "Od uriniranja na javnih površinah do smeti," je povedal župan Željko Burić, ki je dodal, da želi biti Šibenik urejeno mesto, najprej za svoje občane in nato tudi za turiste. "Verjemite mi, da so takšni prizori za turiste nesprejemljivi," je dejal.

Kritične točke bodo kontrolirali tako policisti kot redarji. Za prepoved naj bi se po poročanju hrvaških medijev zavzela prav Policijska uprava Šibenik.

Slobodna Dalmacija se je v minulih dneh razpisala, da so na sprejetja vplivali predvsem stalne zasedbe, ki s svojo prisotnostjo motijo policijo in občinsko upravo. Med njimi je tudi "ekipa z zidu". "Prepoved uživanja alkohola na javnih površinah? Pa to je in ni v redu. Zakaj? Če se krši javni red in mir, smeti, potem je to v redu. A če ne motimo nikogar, če v miru pijemo svoje pivo - nekateri pijejo Coca-Colo - potem to ni v redu. Smo mi slabši, če pijemo pivo za pet kun na zidu od tistih, ki pijejo pivo za 15 kun deset metrov naprej v restavraciji," je povedal sogovornik novinarja Slobodne Dalmacije Marko Matić, ki del "ekipe z zidu" s Starega pazarja.

Podobne ukrepe poznamo tudi v Sloveniji ...

Podobne občinske odloke poznamo tudi v Sloveniji, med drugim so jih sprejele Kranjska Gora, Veržej, Vransko, Šenčur, Ptuj, Jesenice, Velenje, Žirovnica, Poljčane, Ivančna Gorica, Krško in Kranj.

Zdravstvena stroka takšne ukrepe pozdravlja, tako so tudi na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) navedli, da ukrep jasno sporoča, da popivanje ni splošno sprejemljivo in dodali, da ostajajo dokazi o tem, da prepoved pitja na javnih površinah, ki niso določene za točenje alkoholnih pijač, vpliva na zmanjšanje nekaterih posledic škodljive rabe alkohola, med njimi predvsem na zmanjševanje števila prometnih in drugih nesreč, ki se zgodijo pod vplivom alkohola.

Komentarjev 11
  • Avatar AtaAufbiks
    AtaAufbiks 18:16 25.junij 2018.

    Taka je pač demokracija, kjer vsak lahko prepove nekaj, kar mu ne paše. Na koncu je prepovedano vse! Pa trdijo, da v socializmu nismo bili svobodni!

  • jozicamurn 12:05 25.junij 2018.

    In to naj bi bil žur, ko ne moreš popiti niti enega piva na plaži v senci (čeprav bi ga lepo pospravila v smeti). Oni bi najraje želeli, da jim to pivo plačamo pa da sploh ne pridemo dol. Zakaj ...prikaži več me ni na Hrvaškem že veliko let ..zaradi takšnih puritanskih ustaških kretenizmov. Ne moreš se relaksirati v državi, ki je ustaško-puritanska, še manj pa uživati v dobrem vzdušju pri teh elitno naravnanih zategnjencih.

  • Marija Fortič 11:32 25.junij 2018.

    Več ko je pijanih lažje vladajo. Ali se kateri kadilec tako obnaša kot pijanec. Če so lahko to uredili je laž,da ne morejo še alkohola.