Svet
15 ogledov

Sirskih beguncev bi bilo lahko trikrat več

Sirija EPA
Število beguncev iz nemirne Sirije, ki jih je že več kot milijon, bi se do konca leta lahko podvojilo ali celo potrojilo, če se konflikt ne bo razrešil, je danes v Ankari dejal visoki komisar ZN za begunce Antonio Guterres. Rešitev za končanje trpljenja Sircev je po njegovih besedah v rokah "tistih, ki imajo politično odgovornost".

"Vse je odvisno od tega, ali bomo imeli politično rešitev. Pripravljeni pa moramo biti na veliko povečanje števila (beguncev)," je dejal Antonio Guterres.

Po besedah Visokega komisarja ZN za begunce v sosednje države Sirije vsak dan prispe vse več Sircev. Od začetnih 3000 naj bi februarja letos Sirijo v povprečju dnevno zapustilo okoli 8000 ljudi na dan. Konflikt, ki je po podatkih ZN terjal že 70.000 življenj, je potrebno ustaviti, dokler ima mednarodna skupnost še možnost, da ustrezno ukrepa, je dodal Guterres.

Visoki komisar je na obisku v Turčiji, kjer bo s predstavniki tamkajšnjih oblasti razpravljal o položaju več kot 180.000 beguncev iz Sirije, ki so so se zatekli v begunska taborišča ob turško-sirski meji. Po podatkih vlade v Ankari naj bi jih na ozemlju Turčije bilo vsaj še dodatnih 70.000.

Guterres je opozoril tudi na nevarnost širitve sirskega konflikta, ki bi lahko zajel celotni Bližnji vzhod. Pred letom dni so ZN registrirali 33.000 sirskih beguncev, njihovo število pa se je z zaostrovanjem konflikta le povečevalo, navaja francoska tiskovna agencija AFP.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.