Svet
16 ogledov

Skoraj dve tretjini nevarnih izdelkov je kitajskih

Igrače Baby Bath Fun Time ne uporabljajte! Žurnal24 main
V lanskem letu je sistem hitrega obveščanja evropskih potrošnikov zabeležil 3,8 odstotno povečanje ukrepov zoper nevarne izdelke.

Evropski sistem hitrega obveščanja (RAPEX), ki evropske potrošnike že deset let obvešča o nevarnih neživilskih izdelkih na skupnem evropskem trgu, ugotavlja, da so države članice EU lani zoper nevarne izdelke sprejele 2364 ukrepov, kar v primerjavi z letom 2012 predstavlja 3,8-odstotno povečanje.

Zveza potrošnikov Slovenije je lani objavila odpoklic 48 izdelkov, v prvih treh mesecih letošnjega leta pa že 11. "Z objavami želimo potrošnike opozoriti na tveganja, ki so jim z uporabo spornega izdelka izpostavljeni, in jih seznaniti s pravicami, ki jih v tem primeru imajo - vračilo izdelka v trgovino ob vračilu kupnine," so sporočili iz Zveze potrošnikov Slovenije (ZPS).

Prednjačijo Kitajci 

Lani sta polovico vseh odkritih nevarnih izdelkov predstavljali skupini oblačila, tekstil in modni izdelki ter igrače (obe skupini po 25 odstotkov). Med najpogostejšimi tveganji, ki bi jih povzročili ti izdelki, sta kemično tveganje ter nevarnost zadavljenja, poškodb in zadušitve.

Po skupinah odpoklicanih izdelkov sledijo električne naprave in oprema (devet odstotkov), motorna vozila (sedem odstotkov) in kozmetični izdelki (štirje odstotki). Več kot polovica (64 odstotkov) vseh obvestil o nevarnih izdelkih se je nanašalo na izdelke s kitajskim poreklom, 15 odstotkov nevarnih izdelkov pa je bilo proizvedenih v državah EU.

Novi predlogi že pripravljeni

"Številke dokazujejo, da se nevarni izdelki še vedno izmuznejo varnostni mreži. To je kršitev temeljne zahteve, da smejo prodajalci in proizvajalci na trg ponuditi le varne izdelke," je po navedbah ZPS dejala Monique Goyens, generalna direktorica evropska potrošniške organizacije BEUC.

Več kot leto dni pa so že pripravljeni novi predlogi za izboljšanje obstoječega sistema, med drugim obveza o označevanju naslova proizvajalca in uvoznika ter serijske številke izdelka, kar bi zagotovilo boljšo sledljivost proizvodov. Vendar so nesoglasja med vladami držav članic privedla do zastoja in blokade dogovora politikov v korist potrošnikov, je opozorila Goyensova.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.