Avto
44 ogledov

Štiri pnevmatike z nezadostno oceno

Avto lahko splava tudi pri nižjih hitrostih (okrog 40 kilometrov na uro). (Foto: Žurnal24 main
Kako pomembna je pravilna izbira pnevmatike za avtomobil, razkriva zadnji test letnih pnevmatik, ki so ga naredili na Zvezi potrošnikov Slovenije (ZPS).

Testirali so 33 modelov pnevmatik, 16 velikosti 175/65 R14T, 17 pa velikosti 195/65 R15V. Tokrat preizkušene pnevmatike so namenjene avtomobilom iz dveh najbolj zastopanih razredov – nižjega in nižjega srednjega.

Ocene zelo dobro niso podelili, veliko je bilo povprečnih. Tako kot na preteklih testih se je izkazalo, da le znamka ne pomeni enako kakovost. Med dobrimi so tudi dostopnejše, za dobrih 40 evrov pri manjši in dobrih 50 evrov pri večji dimenziji.

Z najboljšo v vodo s 86 km/h

Pri ZPS opozarjajo na pravilno izbiro pnevmatik, kar so podkrepili z dvema podatkoma: pri zavorni poti med najboljšo (Pirelli) in najslabšo (Federal) so na testu  pri večjih pnevmatikah zaznali razliko več kot 17 metrov, pri splavanju lahko z najboljšo večjo pnevmatiko (Semperit) v sedem milimetrov globoko lužo zapeljete s hitrostjo več kot 86 kilometrov na uro (km/h), pa se bo še držala površine ceste, medtem ko boste z najslabšo (Federal) stik s površino izgubili že pri hitrosti manj kot 67 km/h.

Štiri z oceno nezadostno

Šest manjših pnevmatik si je s svojo uravnoteženo kakovostjo prislužilo dobro oceno, prav tako šest je povprečnih, ena je zadovoljiva, tri pnevmatike pa imajo nezadostno oceno. Pri večjih jih je sedem prejelo oceno dobro, osem oceno povprečno, ena pomanjkljivo in ena nezadostno. Torej ne v eni ne v drugi kategoriji ni bilo pnevmatike z zelo dobro oceno. "Pri manjši dimenziji so povprečne pnevmatike točke izgubljale večinoma na mokri cesti," je poudaril Boštjan Okorn, vodja primerjalnega testiranja pri ZPS, in dodal: "Prav mokra površina je očitno preveč zahtevna za pnevmatike treh znamk (Debica, Kormoran in Kleber), ki so prav zato prejele nezadovoljivo oceno."

Tudi med večjimi pnevmatikami je mokra cesta nekaterim delala preglavice, a oceno nezadovoljivo je prejela le ena (Federal), ki je padla tudi na zahtevnejšem hitrostnem preizkusu, tega tokrat ni opravila še ena pnevmatika (Apollo), poudarjajo na ZPS.

Komentarjev 1
  • Oxxo 19:12 21.marec 2014.

    Zveza potrošnikov Slovenije je tudi lopovščina... 3,5 € za vpogled v njihov članek/test je preprosto nerazumen znesek in v popolnem nesorazmerju z višino članarine.Še sebe naj malo "obdelajo".In mimogrede - testi za pnevmatike (taki, ki ...prikaži več jim bolj zaupam) so BREZPLAČNO dostopni na internetu...