Avto
452 ogledov

Nevarna "obutev“ slovenskih avtomobilov

zaviranje, guma, pnevmatika Shutterstock
Veliko voznikov pnevmatik sploh ne menja, ampak vse leto vozijo z zimsko-letnimi. Večina pnevmatik presega dopustno zgornjo mejo starosti.

"Oprijem zimskih pnevmatik je poleti slabši, zavorna pot daljša, obraba večja. S tem le skrajšujemo življenjsko dobo pnevmatike," na vse pogostejši pojav na slovenskih cestah, ko vozniki varčujejo tako, da se vse leto vozijo z istimi pnevmatikami, odgovarja inštruktor varne vožnje Boštjan Paušer.

Ne spreglejte: Ne menjajte jih kjerkoli

Pnevmatike na naših vozilih prevečkrat presegajo starostno omejitev. "Na vsakem treningu vožnje preverimo pnevmatike vseh udeležencev. Generalna ugotovitev je, da jih je več kot polovica starejših od pet let, veliko jih ima stare osem let, nekateri celo več kot deset. Nekatere imajo še dovolj profila, a so tudi take pnevmatike nevarne," poudarja inštruktor.

Nakup rabljene pnevmatike

Na spletu je pestra izbira rabljenih pnevmatik. Zgornja še dopustna meja za starost pnevmatike je štiri leta. Druga pomembna dejavnika pri nakupu sta enakomerna obraba pnevmatike in pregled vizualnih poškodb, kot so globoke ureznine. Če zadostuje tem merilom, Paušer ne vidi ovir za nakup.

Znamka pnevmatike je pomembna toliko kot pri nakupu novih. "Bolj ko je znamka priznana, večja je verjetnost, da bo guma kakovostna. Že nove pnevmatike z Daljnega vzhoda so vprašljive, kaj šele rabljene," pravi Paušer in dodaja: "Guma je vedno tista, ki je edini stik avtomobila s podlago, zato pri nakupu ne gre varčevati. Če imamo slabo gumo, nam ne pomaga niti to, da imamo najboljši avtomobil."

Pazljivo pri preverjanju testov

Cena je lahko dober pokazatelj, ni pa nujno merilo. Pri testih pnevmatik v zadnjih letih glavno merilo ni oprijem, temveč kotalni upor, glasnost, obraba … Kupec si mora postaviti prioritete, kaj je zanj pomembneje, oprijem ali poraba. Na podlagi testa lahko v ožji izbor uvrsti pnevmatike, še pravi inštruktor varne vožnje.

Komentarjev 8
  • vzev 11:59 16.marec 2014.

    Zopet en, ki ni nikoli preizkusil celoletne pnevmatike in potem govori takšne neumnosti. Doma jih imamo nameščene na enem avtomobilu, s katerim se dela malo kilometrov. In lahko povem, da se s temi pnevmatikami da tudi zelo dobro peljati tudi ...prikaži več po snegu ( pa smo doma v hribu, kjer so ceste zelo slabo splužene). In so takšne pnevmatike sigurno boljša izbira, kot pa imeti celo leto nameščene letne pnevmatike, ki jih poleti zelo uničuješ. Seveda to velja če delaš z avtom malo kilometrov.

  • Johan Spohan 11:19 16.marec 2014.

    Tudi sandali so celoletna obutev, je pa precej neprijetno hoditi z njimi v snegu. Ali jih imaš nameščene na nogah v snegu?

  • vzev 11:11 16.marec 2014.

    Preden napišeš butast komentar se prepričaj kaj pišeš. Celoletne pnevmatike obstajajo in jih ima veliko voznikov nameščenih na vozilih.