Avto
459 ogledov

Pnevmatike danes menjava že vsak

Vulkanizer Saša Despot
V Sloveniji se z menjavo gum specializirano ukvarja okoli 200 vulkanizerjev, še desetkrat več je servisnih delavnic, ki menjavo pnevmatik ponujajo kot obstransko dejavnost.

"V zadnjih letih se je opravljanje vulkanizerskih dejavnosti razpaslo. Do nedavnega za odprtje dejavnosti ni bilo zahtevanih nobenih pogojev ali znanj. Zato se danes dogaja, da ponudniki oglašujejo 50- in večodstotne popuste na menjavo pnevmatik, kar ne zagotavlja verodostojnosti," pravi sekretar sekcije avtoserviserjev pri Obrtni zbornici Slovenije Igor Pipan in navaja, da se nanje zaradi nestrokovnosti pri menjavi pnevmatik obrača vse več nezadovoljnih voznikov.

Tresenje volana

Voznik slabo opravljeno menjavo občuti s tresenjem volana. Da nekaj ni v redu, pa po navadi spozna šele po določenem številu prevoženih kilometrov, ko se guma narobe obrablja ali trese volan. "Če imate račun, lahko pri svojem vulkanizerju uveljavljate napako pri montaži. Če od menjave preteče več časa, pa so lahko vzroki za anomalije tudi drugje," razlaga Pipan.

"Površnosti je veliko, ne le strokovne. Vulkanizerji, tudi zato, ker pogosto ne izdajajo računov, ne priznavajo napake," pojasnjuje Pipan in dodaja, da je odbor vulkanizerjev pred dvema letoma sprejel priporočljiv cenik vulkanizerskih storitev, ki se do zdaj ni spreminjal. Minimalna priporočena cena za menjavo, vijačenje in centriranje 15-palčnih pnevmatik je okoli 40 evrov.

Najceneje v Novem mestu

Med preverjanjem cen za menjavo štirih pnevmatik z vijačenjem in centriranjem smo na najvišjo ceno, 40 evrov, naleteli v Luciji, na najnižjo – 25 evrov – pa v Novem mestu. Vulkanizerji opažajo, da vse več voznikov samih zamenja pnevmatike, ki so že na platiščih. "Tisti, ki to počnejo, naj ne preverijo le tlaka v pnevmatiki, temveč vsaj enkrat na leto odpeljejo avtomobil k vulkanizerju, da jih centrira in preveri, da ob skladiščenju ni prišlo do kakšne deformacije. Cena je enaka nekaj litrom goriva, kar je vsekakor vredno življenja," poudarja Pipan.

Komentarjev 5
  • kukin 20:18 14.marec 2014.

    V resnih servisih dobite račun z DDV-jem, v garažnih delavnicah pa verjetno samo strgano in nestokovno montitrano in balansirano kolo, sej itak je nekaterim vseeno kakšne gume imajo na vozilih do prve policijske kontrole...

  • P.F. 10:51 14.marec 2014.

    Ni raketna znanost, moraš pa vedeti kaj počneš. Če ne, potem še pravilnega tlaka za izbrane pnevmatike ne boš znal povedati lastniku. Kaj šele, da bi vedel kaj več.Ni vse samo v centriranju in tesnenju.

  • felovs 09:32 14.marec 2014.

    hahahajaz sem menjal gume na Istra avto v kp, pa sem mislu da bodo iz avta zletele kok so jih slabo zatisnili, še dobro da sem bil na prvem križišču in da sem sam avto obrnu. Sem naredil ...prikaži več tako galamo da so hitro potegnili ven popust in gume dobro zatisnili