Avto
105 ogledov

Iz zimskih na letne pnevmatike

Vulkanizer Saša Despot
Sredina marca je ponavadi čas menjave zimskih pnevmatik z letnimi. Zima se je letos zavlekla globoko v april, končno pa so pred nami toplejši dnevi, ko bo večina voznikov zimske pnevmatike zamenjala z letnimi.

Namestite jih na drugo os

“Pri menjavi zimskih pnevmatik za letne je treba pnevmatike predhodno pregledati, če še ustrezajo zakonu in imajo zadostno globino profila za vožnjo. Prav tako je treba pnevmatike znova uravnotežiti in jih namestiti na drugo os, kot so bile predhodno sezono, kar pomeni, da sprednje pnevmatike namestite nazaj in zadnje naprej,” pojasnjuje Matej Hribar iz službe za tehnične zadeve AMZS.

Če pnevmatik ne uravnotežite, boste med vožnjo čutili močno tresenje na volanu. “To bo povzročilo, da bo vožnja nelagodna in moteča, trpel pa bo tudi vitalni del podvozja, kot so končniki, zglobi, roke itd. Ti se bodo s tem hitreje obrabili in bodo potrebni zamenjave," pojasnjuje Hribar.


Vsaj tri milimetre profila

Po zakonu morajo imeti letne pnevmatike vsaj 1,6 milimetra profila, v praksi pa zaradi mokrega cestišča in odvajanja vode voznikom na AMZS svetujejo, da imajo na pnevmatikah vsaj tri milimetre profila. “Zimske pnevmatike so izdelane za nizke temperature in se bodo v letnem času hitreje obrabljale, poleg tega imajo velik kotalni upor in zaradi tega večjo porabo goriva. Letne pnevmatike pa v zimskem času odsvetujemo, saj imajo zaradi nizkih temperatur slabši oprijem zaradi trše zmesi pnevmatike,” je razložil strokovnjak AMZS.

Poleg menjave letnih pnevmatik pa v tem času ne pozabite celotnega vozila. Hribar je tukaj izpostavil brisalce, zamenjavo filtra v potniški kabini, dezinfekcijo notranje enote zračenja in pregled klimatske naprave. “Preveriti je treba tudi akumulator in druge vitalne dele vozila, zelo pomembno pa je tudi pranje podvozja, saj je bilo to v zimskem času izpostavljeno soli in pesku na cesti,” je dodal.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.