Svet
29 ogledov

Skrbi jih navpična razpoka

Rena Nova zelandija EPA
Trije reševalci so se povzpeli na nasedlo ladjo in ocenili stanje. Kdaj bodo začeli prečrpavati nafto, bo znano jutri. Medtem so oblasti zaprle dele novozelandske obale.

Reševalne ekipe morajo stabilizirati ladjo, ki jo počasi uničujejo valovi, šele nato bodo lahko začeli prečrpavati nafto. Doslej jim je največ težav povzročalo slabo vreme. Tekom dneva so se sicer razmere toliko umirile, da so se trije člani ekipe uspeli povzpeti na ladjo.

Pri pregledu ladje so ugotovili, da so cevi za nafto in črpalke večinoma nepoškodovane. Po njihovi oceni je ladja dovolj varna, da lahko na njej opravljajo delo. V bližino nasedle ladje so poslali plovilo, na katerega bodo prečrpali nafto. Odločitev, kdaj bodo začeli s prečrpavanjem, naj bi padla jutri.

Preden začnejo s tem, se mora ladja umiriti. Skrbi jih navpična razpoka na ladji, ki se vije okoli celotnega trupa. Ladjo tako skupaj držijo zgolj njeni notranji deli, zaradi česar bi se lahko vsak čas prelomila.

Zaprli del plaže

Del plaže na novozelandski obali je zaradi katastrofe zaprt. Dostop je omejen od Mount Maunganui do Maket Pointa, vključno s Maket Estuary. Prebivalci ob obali zaradi smradu zapirajo okna. Največ nafte se je zgostilo na obali Papamoa.

Zaradi koncentracije nafte, ki se nabira na obalah, oblasti pozivajo ljudi, naj se obali ne približujejo in pustijo očiščevalcem, da opravijo svoje delo.

Izteklo več nafte, ko so mislili

Tovorna ladja Rena je na grebenu v zalivu Plenty ob obali Nove Zelandije nasedla pred enim tednom. Zaradi iztekanja nafte v morje se na območju soočajo z najhujšo ekološko katastrofo v zadnjih desetletjih. Območje je znano po svoji bogati flori in favni. Številne živali že čutijo posledice razlitja nafte.

Zaradi malomarnega upravljanja ladje so kapitanu in njegovemu namestniku odvzeli prostost. Grozi jima do 12 mesecev zapora ali pa plačilo denarne kazni. Oblasti pa ne izključujejo možnosti, da ju bodo obtožili še česa. Odvzeli so jima potni list in ukazali, naj se vsak dan javljata na policijski postaji. Njunih imen in trenutne lokacije pa niso želeli izdati, saj se bojijo, da bi domačini želeli z njima obračunati.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.