Svet
22 ogledov

Skriti dnevnik: "Moji otroci želijo biti džihadisti"

Samantha Lewthwaite EPA
V hiši v Keniji, kjer so teroristi načrtovali napad na dva hotela in trgovski center, so našli dnevnik "bele vdove" Samanthe Lewthwaite.

29-letna Samantha Lewthwaite, ki jo svetovna javnost pozna tudi kot "belo vdovo", je s svojimi štirimi otroki še vedno na begu pred organi pregona, saj se smatra, da je bila glavna organizatorica terorističnega napada v kenijskem trgovskem centru Westgate, ki je terjal 68 smrtnih žrtev.

Lewthwaitova je bila poročena z Jermainom Lindsayem, ki je leta 2005 izvedel samomorilski napad v Londonu. Med preiskavo hiše, ki naj bi jo teroristi uporabljali za načrtovanje napada, so oblasti našle Samanthin dnevnik, v katerem na devetih straneh opisuje svojo potrebo po "ubijanju nevernikov" in po vzpodbujanju drugih, vključno s svojimi otroki, da ji sledijo na njeni poti. V hiši so poleg dnevnika našli še naboje za avtomatsko puško AK-47 in nekaj fotografij Samanthe in njenih štirih otrok.

"Alah me je blagoslovil z najboljšim soprogom. On je bil točno to, na kar sem upala. Hotela sem moža, ki bi dal vse za Alaha in ki bi teroriziral nevernike, tako kot oni terorizirajo nas. To sem želela in Alah mi je to podaril," je o svojem pokojnem možu zapisala "bela vdova".

S pisanjem nad sovražnika

"Moj mož me je mnogokrat pustil samo, ko se je boril za Alaha. Včasih več tednov nisem imela informacij o njem in takrat nisem spala in jedla, saj nisem vedela, ali je živ. Nekoč je govoril z najinim sinom in eno od hčerk. Vprašal ju je, kaj želita postati, ko bosta odrasla in oba sta hotela postati mudžahedina, džihadista. Govoril je tudi o vlogi ženske v džihadu in to me je pripravilo k pisanju tega dnevnika," je pojasnjevala Samantha in dodala, da se želi tudi s pisanjem boriti proti sovražniku.

Lewthwaitova v enem odlomku piše celo o tem, da so zgodbe o džihadistih lahko pripravne za prebiranje otrokom pred spanjem. "Zapisala sem vse zgodbe o mudžahedinih, ki so mi jih kdaj povedali. Več let sem želela napisati nekaj, kar bi koristilo mojim bratom in sestram, da bi poslala sporočilo upanja in podpore in jih usmerila na pravo pot. To želim sporočati tudi otrokom," je med drugim še zapisala Samantha.

Komentarjev 3
  • ghz891 20:13 05.oktober 2013.

    Niso vsi isti, imaš tudi več primerov teroristov drugih veroizpovedi (recimo krščanske).Ljudje kot so ona so samo neprimerno manjši del islamske skupnosti, ki dobi neprimerno preveč publicitete.Seveda se pa s takimi bolniki ne da izvajati dialoga...

  • janez 13:23 05.oktober 2013.

    Še malo pa bodo imeli svoj "kulturni" in verski center 20 metrov od centra Ljubljane.

  • Avatar mike1968
    mike1968 13:06 05.oktober 2013.

    BOLNICA...UPAM, DA JO ČIMPREJE UJAMEJO...samo otroke prevzgojit, bo pa težka naloga