Svet
50 ogledov

Slovo diktatorja z najdaljšo dobo vladanja

polkovnik Moamer Gadafi
1/18
EPA
Ubili so Moamerja Gadafija, dolgoletnega libijskega diktatorja, ki je bil dlje kot vsi ostali voditelji na čelu svoje države. Umrl je pod streli uporniških vojakov.

Moamer Gadafi je svojo življenjsko pot začel in končal v mestu Sirta. Danes je umrl pod streli uporniških vojakov, ki so ga našli v odtočni cevi. "Ne streljajte, ne streljajte!" pa so bile verjetno ene izmed njegovih zadnjih besed.

Ni izbiral sredstev

Libiji je vladal od leta 1971. Bil je predsednik vlade, predsednik obrambnega sveta, častnik in predvsem diktator. Njegov režim je veljal za neizprosnega, kar so občutili tudi številni libijski uporniki, ki so se mu upali zoperstaviti. Metod za eliminacijo svojih nasprotnikov ni izbiral – to, da je upornike v TV-kamere ozmerjal s podganami, je bilo še najmanj. Bolj žalostne so zgodbe tistih, ki so končali pod streli njegovih vojakov.

Omar Moamer el Gadafi je državi vladal več kot 40 let. Zdaj se njegov režim vseeno končuje oziroma Libija prihaja v novo obdobje. Poveljeval je vojski, ki je štela skoraj osem tisoč članov. Z njo se je zoperstavil državi, kjer prebiva več kot šest milijonov ljudi.

Najdlje na čelu države

Da bo v prihodnosti predstavljal avtoritarnega voditelja, je nakazal že na samem začetku politične poti, ko je pri 27 letih z državnim udarom prišel na oblast. Po več kot 40 letih je postal znan kot državni voditelj z najdaljšim stažem na svetu (če ne upoštevamo monarhov).

V mladih letih je občudoval egiptovskega predsednika Gamala Abdela Naserja in idejo arabskega socializma in nacionalizma. Na tem temelju je gradil tudi režim v Libiji, kjer je želel vzpostaviti tako imenovani islamski socializem. Imel je 7 sinov in eno hčerko, sicer odvetnico, ki je pomagala braniti Sadama Huseina. Drugi najstarejši sin Saif Al Islam Gadafi je veljal za njegovega naslednika.

Poskrbel je, da se je Libija utrdila med prepoznavnejšimi državami zaradi izkoriščanja naftnih zalog. Država danes namreč kar 95 odstotkov prihodkov dobi od izvoza nafte, kar Libijo uvršča na vrh afriških držav po dohodku na prebivalca – "na glavo" namreč beležijo 12 tisoč evrov dohodka.

Ljubitelj Juventusa

V javnosti je bil znan tudi kot ljubitelj vpadljivih sončnih očal in orožja ter prijatelj Silvia Berlusconija, financiral pa naj bi tako Berlusconija kot francoskega predsednika Sarkozyja. Pred leti je za 21 milijonov dolarjev kupil delež italijanskega nogometnega kluba Juventus. V svetu pa je močno odmevala tudi njegova izjava oziroma napoved spreobrnitve Evrope v islam.

Uporniki so letos za Gadafija, živega ali mrtvega, razpisali nagrado v višini okoli 1,1 milijona evrov.

Komentarjev 1