Svet
37 ogledov

Gadafi je mrtev, uporniki proslavljajo

Moamer Gadafi
1/7
Reuters
V Tripoliju bučno proslavljajo smrt Moamerja Gadafija. Umrl je nekaj minut pred prihodom v bolnišnico zaradi strelne rane v glavo.

Zadnje:

"Na ta trenutek smo dolgo časa čakali. Moamer Gadafi je bil ubit," je smrt potrdil libijski premier Mahmud Džibril. Več članov vodstva nacionalnega prehodnega sveta v Tripoliju je zatrdilo, da je Gadafi mrtev. To potrjujejo tudi fotografije in videoposnetek, iz katerega je razvidno, da so Gadafija peljali čez Sirto, v bližini katere so ga ubili. Nekaj časa so ga vlekli celo po tleh.

• Džibril  je javnosti predstavil rezultate obdukcije Gadafija. Po besedah premierja je umrl nekaj minut pred prihodom v bolnišnico zaradi strelne rane v glavo. Ranjen je bil v navzkrižnem ognju v spopadu med njegovimi podporniki in silami nacionalnega sveta.

"Gadafija so povlekli iz kanalizacijskega kanala, ni se upiral. Ko smo ga začeli premikati, ga je krogla zadela v desno roko. Ko smo ga naložili na avtomobil, ni imel drugih poškodb. V navzkrižnem ognju med premikanjem avta je bil ranjen v glavo," je dejal Džibril. Pri tem pa ni jasno, ali ga je ubil naboj njegovih privržencev ali krogla iz uporniškega orožja.

• V Tripoliju se ljudje glasno veselijo, odkar je odjeknila novica, da so Gadafija zajeli in nato ubili. Slavja potekajo na ulicah, ena od uporabnic Twitterja iz Tripolija je zapisala, da so kavarne odprte in vse delijo zastonj. Uničujejo simbole Gadafijevega režima.

jašek od Gadafija | Avtor: Reuters Reuters

• Kljub prvotnim poročilo, da so njegovega sina Mutasima v Sirti zajeli živega, je zdaj član nacionalnega sveta zatrdil, da so ubili tudi njega: "Poskušal se je boriti, upiral se je." njegovo truplo so prepeljali v Misrato, poroča Reuters.

Drugi sin Saif Al Islam naj bi bil nekje v okolici mesta, vendar naj bi ga uporniki že obkolili.

• Nato je potrdil, da so njihova letala zadela dve vozili Gadafijevih pristašev, ki so zapuščala Sirto. Istočasnost natovega napada pa naj bi bilo le naključje – Gadafija so ubili uporniški libijski vojaki.

Prosil, naj ne streljajo

Novica o njegovi smrti je prišla slabo uro za tem, ko je predstavnik sveta Abdel Majid za agencijo Reuters dejal, da so Gadafija zajeli, ko je poskušal skupaj s somišljeniki zbežati iz Sirte. Konvoj, v katerem je potoval, naj bi napadla Natova letala.

Gadafi naj bi imel poškodbe glave in nog. Za tiskovno agencijo AFP je Mohamed Leith dejal, da je bil Gadafi ob zajetju "huje ranjen", a naj bi še dihal. Eden od vojakov, ki je bil priča dogodku, trdi, da se je Gadafi skrival v neki luknji in vpil: "Ne streljajte, ne streljajte!"

Skrival naj bi se v odtoku pod eno od glavnih cest. V tem delu Sirte so v zadnjih dneh potekali hudi boji – prisotnost Gadafija na tem mestu pojasnjuje hud odpor. Gadafi naj bi imel ob sebi svojo zlato pištolo, ki jo ima zdaj nekdo od vojakov, ki so sodelovali pri njegovem uboju, Po poročanju BBC-ja naj bi se celo prepirali, kdo mu je zadal usodni strel.

V napadu je bil ubit tudi vodja Gadafijevih oboroženih sil Abu Bakr Junus Jabr. Zajeli naj bi tudi Muso Ibrahima, nekdanjega tiskovnega predstavnika Gadafijevega režima.

Ključen padec Sirte

Sile nacionalnega prehodnega sveta so sicer danes zavzele Gadafijevo rojstno mesto Sirta. "Sirta je osvobojena. V njej ni več Gadafijevih sil," je dejal poveljnik Junus Al Abdali. "Lovimo borce, ki želijo pobegniti."

Z osvojitvijo zadnje Gadafijeve trdnjave je pred libijskim nacionalnim prehodnim svetom nova naloga. V državi morajo vzpostaviti nov demokratični sistem, kar naj bi sodeč po njihovih napovedih začeli po osvoboditvi Sirte.

Komentarjev 7
  • Elica 16:22 22.oktober 2011.

    Mednarodna skupnost bi morala zdaj vreči iz oblasti te morilce in zagotoviti v Libiji poštene in demokratične volitve pod nadzorom mednarodnih sil, iz katerih bodo izločeni, izključeni in eliminirani ti kriminalci in brutalni morilci, ki se skrivajo pod krinko osvobodilnih ...prikaži več sil, in ki so si s pomočjo zločinov proti človeštvu (in ZDA in NATA) utrli pot na oblast.

  • Elica 23:31 21.oktober 2011.

    . "Menimo, da je potrebna preiskava," je dejal tiskovni predstavnik Pillayeve Rupert Colville in dodal, da je treba razjasniti več podrobnosti, da bi lahko ugotovili, ali "je bil ubit v spopadu ali pa je bil po prijetju usmrčen". <br ...prikaži več />Mednarodno kazensko sodišče (ICC) bi moralo izdati mednarodno tiralico in mednarodni zaporni nalog ne le za morilca, ki je Gadafija ubil s strelom v glavo, ampak tudi za vse najožje člane libijskih prehodnih oblasti oz. samozvanega libijskega nacionalnega prehodnega sveta pod katerim vodstvom so bile te enote, in pod katerim vodstvom se je zgodil zločin, in si tako zagotoviti svojo kredibilnost. Mednarodna skupnost bi morala zdaj vreči iz oblasti te morilce in zagotoviti v Libiji poštene in demokratične volitve pod nadzorom mednarodnih sil, iz katerih bodo izločeni, izključeni in eliminirani ti kriminalci in brutalni morilci, ki se skrivajo pod krinko osvobodilnih sil, in ki so si s pomočjo zločinov proti človeštvu (in ZDA in NATA) utrl

  • Elica 23:30 21.oktober 2011.

    S tem je Gadafi postal mučenik v pravem pomenu besede.Pri teh umorih pa jih je ščitil in jim iz ozadja pomagal NATO.To je ironija zahodnega sveta.Gadafi je bil ujet živ, kar je neizpodbitno dejstvo ...prikaži več (glej video: http://24ur.com/novice/svet/gadafi-je-imel-umetne-lase.html). Ker je bil ujet živ in ker je bil ubit brez možnosti zagovora in sodbe sodišča, gre pravzaprav za klasičen najbrutalnejši umor. Amerika in NATO pa sta tem najhujšim kriminalcem in brutalnim morilcem pri tem pomagala, pomagala pa sta jim tudi pri prihodu na oblast, s svojo podporo tem kriminalnim strukturam in združbam.Ker obstaja utemeljen sum, da je bil nad Gadafijem storjen zločin, se je visoka komisarka ZN za človekove pravice Navi Pillay danes zavzela za preiskavo okoliščin smrti nekdanjega libijskega voditelja, saj naj ne bi bilo povsem jasno, kako je umrl. "Menimo, da je potrebna preiskava," je dejal tiskovni predstavnik Pillayeve Rupert Colville in dodal, da je tr