Svet
2544 ogledov

"Smo jedrska sila in lahko napademo ZDA"

Severna Koreja
1/7
Epa
Trump: To je velika grožnja ne le ZDA ZDA in Južni Koreji, ampak celemu svetu.

Severnokorejski voditelj Kim Jong Un je sporočil, da je Severna Koreja po zadnji uspešni izstrelitvi balistične rakete, ki lahko doseže katerikoli cilj v ZDA, dosegla polno jedrsko suverenost. Po oceni poznavalcev gre za nov izziv za ameriškega predsednika Donalda Trumpa, ki je v preteklosti obljubljal, da se kaj takega ne bo zgodilo.

Severnokorejska raketa Zaostrovanje Svet Severna Koreja proti vzhodu poslala raketo
Raje ne! Svet Trumpovo novo žuganje Severni Koreji

"Kim Jong Un s ponosom sporoča, da smo končno uresničili velik zgodovinski cilj z dokončno izgradnjo državne jedrske sile, z izgradnjo raketne sile," je na državni televiziji sporočila znana severnokorejska televizijska napovedovalka Ri Chun-Hee, ki se pojavi samo takrat, ko obelodani kakšne pomembne dogodke.

Severna Koreja | Avtor: Epa Epa
"Velik uspeh v poskusni izstrelitvi medcelinske balistične rakete hwasong-15 je neprecenljiva zmaga, ki jo je dosegel velik in junaški severnokorejski narod," je še dejala televizijska napovedovalka. Po navedbah severnokorejske tiskovne agencije KCNA je medcelinska balistična raketa hwasong-15 sposobna zadeti katerikoli cilj na ozemlju ZDA.

Po navedbah Pjongjanga je raketa, ki so jo izstrelili danes ob 3. uri zjutraj po lokalnem času, dosegla višino 4475 kilometrov in iz strelišča opravila 950 kilometrov dolgo pot.

Zasedanje Varnostnega sveta

Ameriški predsednik se je po telefonu pogovarjal tako z južnokorejskim predsednikom kot japonskim premierjem, na pobudo omenjenih držav pa se bo danes na izrednem zasedanju sešel tudi Varnostni svet Združenih narodov.

Trump in južnokorejski predsednik Moon Jae-in sta posvarila, da izstrelitev predstavlja "veliko grožnjo ne le ZDA in Južni Koreji, ampak celemu svetu", so sporočili iz Bele hiše.

Posnetek Svet Neverjeten posnetek dramatičnega pobega severnokorejskega vojaka

Predsednik ZDA se je pogovarjal tudi z japonskim premierjem Shinzom Abejem, s katerim sta se glede na navedbe Bele hiše strinjala, da dejanja Severne Koreje "spodkopavajo njeno lastno varnost in jo nadalje izolirajo od mednarodne skupnosti". Potrdila sta svojo zavezanost boju proti grožnji Severne Koreje.

Severna Koreja | Avtor: Epa Epa

Trump je sicer v prvem neposrednem odzivu dejal zgolj, da bodo "poskrbeli za to". "Gre za situacijo, s katero se bomo spoprijeli," je bil zadržan.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 5
  • Avatar AtaAufbiks
    AtaAufbiks 00:22 30.november 2017.

    Čestitke Severnim Korejcem za uspešno izstrelitev! Tokrat se je Kramp zagotovo usral v hlače! Uboga Melonija!

  • alojzr 11:27 29.november 2017.

    Z vsako novo raketo mali debeli izstrada nadaljnjih svojih 10.000 državljanov.

  • mph 09:54 29.november 2017.

    Največji norec in nevarnost ta hip za svet, ker lahko sproži jedrsko vojno. Tega kljukca in njegovo zločinsko dinastijo bi morali odstranit že davno, že zaradi njegovega naroda. Ja, tudi Amerika in vse njihove vlade delajo grozno škode, da ne ...prikaži več govorimo bančna mafija, ... pa vendarle je nekaj drugega. Lažna propaganda zahoda in se imajo tam super? Ne, nikakor. Sicer ne bi bila S. Koreja nevidna za internet in potovanja in vse ostalo. Da je možno, da obstaja tak diktator danes, ni za verjet.