Svet
23151 ogledov

Smrt 21-letne Mihaele: Dve uri ni klical policije, premikal dokaze, spreminjal izjave

Smrt dekleta v Osijeku
1/2
HRT/Facebook
Mladega policista sodelavci niso obtožili umora, ampak manjšega kaznivega dejanja. Od Mihaele so se poslovili prijatelji in sorodniki. Prižigali so sveče in cvetje...

"Uboga naša Mihaela, šele začela je živeti. Tako zlato dekle, čudovito bitje. Vsi smo v šoku. Njeni starši jemljejo tablete, odkar se je to zgodilo. Zelo težko se spopadamo s tem. Z njimi so opravili razgovor na policiji, kjer so ugotovili, kaj točno se je zgodilo. Zanj sploh nismo vedeli. Je nek moški, pravkar diplomiran policist, neizkušen, pa so mu dali orožje. Kaj je naredil s tisto pištolo, kdo ve. Zadel jo je naravnost v arterijo, zadušila se je v lastni krvi. Ubogi otrok, kdo ve, kaj je preživljala v zadnjih trenutkih. Obupani smo," je za hrvaški portal 24sata po tragediji, ki se je pripetila v sredo zvečer v Osijeku, povedal stric pokojne 21-letne Mihaele.

Nasprotujoče si izjave

Mihaela je v sredo zvečer umrla v stanovanju 27-letnega policista Marka. Danes se je njenega pogreba udeležilo na stotine ljudi, med njimi prijatelji s Pravne fakultete, kjer je bila odlična študentka, športniki iz taekwondo kluba, kjer je trenirala pet let in osvajala medalje, ter prijatelji in sodelavci iz službe, saj je študirala in delala v trgovskem centru Portanova v Osijeku. Potem ko je osiješka policija dan po umoru na kratko poročala o dogodku, v javnosti pa se je pojavila zgodba, da si je Mihaela sodila sama, so bili njeni prijatelji tisti, ki so prvi izrazili dvom o teh trditvah.

V javnost so namreč dali korespondenco med Mihaelo in Markom. Iz sporočil je razbrati, da sta si pisala v začetku tedna, da je Mihaela Marka poznala le dva tedna ter da je Marko problematičen.

"Posesiven in manipulativen"

Vedela je, da je opravljal prakso za mladega policista v prometni policiji in da je pred kratkim dobil stalno zaposlitev ter si izposodil pištolo. Enkrat ga je celo obiskala na njegovem delovnem mestu, kamor jo je povabil med njegovo delovno izmeno. Med njima so se razvila čustva, a tudi prva nesoglasja, tako da ni mogoče natančno reči, ali sta bila v zvezi ali ne, sta se pa občasno videvala. V začetku tedna sta imela konflikt, zaradi katerega je Mihaela v sporočilih, ki jih je pisala prijateljici, Marka označila za posesivnega in manipulativnega ter zatrdila, da ga zaradi tega ne želi več videti. Prav to je prijateljem dalo znak, da se morda policija premalo ukvarja z "drugo stranjo", a so verjeli izjavam svojega uslužbenca, ki se je, kot se je kasneje izkazalo, po strelu iz njegove pištole obnašal najmanj čudno. 

Mihaela je prišla k njemu v stanovanje, kaj se je tam dogajalo, ni znano, glede na to, da sta bila tisti večer sama. Strel iz pištole je dekle zadel v spodnji del obraza, prebil aorto in zelo hitro je umrla zaradi izkrvavitve. Namesto da bi takoj poklical policijo in urgenco, se je Marko odločil za precej nerazumna dejanja: premikal je pohištvo, skrival dokaze, klical več ljudi, poskušal simulirati nesrečo ... Šele po skoraj dveh urah je poklical urgenco in policijo.

Je policija skušala dogodek prikriti?

Neuradno je tudi znano, da je med obravnavo večkrat spreminjal izjave, začenši s tem, da se je Mihaela ubila sama, da se je v tistem trenutku tuširal, nato pa, da je naboj izstrelil po nesreči, poroča 24sata. Zaradi tega so ga policisti sprva ovadili le zaradi hudega kaznivega dejanja zoper splošno varnost. Šele pozneje je okrožno državno tožilstvo njegov zločin označilo za umor.

Ves ta čas osiješka javnost in mediji objavljajo nove in drugačne neuradne informacije. Nekateri govorijo tudi o tem, da je policija poskušala prikriti dogodek, zmanjšati stopnjo krivde in odgovornosti mladega policista Marka. Policija je seveda vse to večkrat zanikala in poudarjala, da preiskava tako v tem primeru kot tudi v drugih poteka in se dopolnjuje z novimi informacijami. Niso želeli povedati, ali je vedenje o objavljenih sporočilih, ki so jih prejeli dan po umoru, kakorkoli vplivalo na ugotovitev okoliščin in motivov Mihaeline smrti, so pa v petek odločili, da Marka privedejo k preiskovalnemu sodniku, ovadili so ga malomarnega ravnanja s službeno pištolo, zaradi česar je nekdo umrl. Gre seveda za precej milejše kaznivo dejanje od umora, za katerega se je državno tožilstvo odločilo kaznivo dejanje kvalificirati.

Napisala mu je, da ga ne želi več videti

Marko je bil po poročanju 24sata miren, prijatelji pravijo, da je bil vedno vljuden, v družbi nekoliko sramežljiv. Preden se je odločil za 11-mesečni tečaj za policista, je v Slavonskem Brodu študiral strojništvo, a ga ni končal. Po opravljenem tečaju za policista je leto in pol delal v prometni policiji in urejal promet v mestu. Maja je na njegovo ime prispela pritožba glede ravnanja pri kontroli prometa in izreka globe zaradi nepravilne uporabe varnostnega pasu, vendar je bila pritožba občana zavrnjena kot neutemeljena. Nihče od njegove družine ni bil razpoložen za pogovor, poroča 24sata.

Mihaela pa je bila po besedah ​​njenih prijateljev zelo aktivno dekle, iskrena, odprta, neposredna. Znala se je postaviti zase, imela je svoje poglede in se ni pustila "vleči za nos". Marko ji je bil na začetku všeč, kar priznava tudi v sporočilih, čez čas pa je odkrila njegove pomanjkljivosti in jih povedala prijateljicam. Ker mu je prejšnji ponedeljek v dopisovanju napisala, da ga ne želi več videti, on pa je dejal, da to spoštuje, a da mu je žal za njeno odločitev, je razlog, zakaj je v sredo zvečer prišla v njegovo stanovanje, še neznan.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 4
  • LukaMB 13:40 24.september 2023.

    Sej to majo plačanci za tuje interese zahoda in Vatikana v krvi, igranje s pištolicami in ubijanje nedolžnih.

  • nostradamus 06:35 24.september 2023.

    se en bolnik z orozjem

  • jakec1575 22:10 23.september 2023.

    Ne manjsa kazen vecja kazen bi morala biti normalna posledica in volja policistov. Lokalni hrvaski serifi so slabsi od komisarjev lokalnih partij.