Svet
4708 ogledov

Tragedija pri sosedih: Policist naj bi po nesreči ustrelil svoje dekle

Pištola EPA
Najprej so trdili, da gre skoraj gotovo za samomor, nato pa so obrnili ploščo ...

Primer dekleta, ki je bilo včeraj ustreljeno v Osijeku, je vzbudil veliko pozornosti hrvaške javnosti iz več razlogov. Zagotovo pa je znano, da je 21-letnica umrla, potem ko jo je zadela krogla iz službene pištole njenega fanta policista.

V času streljanja je bila v stanovanju v Osijeku s svojim partnerjem. Policija je sprva, vsaj neuradno, trdila, da je skoraj zagotovo šlo za samomor, nato pa je zvečer sporočila, da je policist dekle usmrtil s kroglo zaradi "nepazljivega ravnanja".

Kakšna je uradna policijska razlaga?

Policisti so v kriminalistični preiskavi zatrdili, da je policist izven službenega časa "zaradi neprevidnega ravnanja s službenim orožjem ustrelil 21-letnico", ki je "zaradi poškodb umrla". Po tej izjavi policije so se v javnosti pojavila številna vprašanja, na katera bi morala odgovoriti policija, še posebej, ker gre za dejanje policista. Zakaj je policija najprej trdila, da je šlo za samomor, potem pa povsem obrnila ploščo, se sprašujejo novinarski kolegi portala Index.hr.

Po prvih neuradnih informacijah naj bi policist pas s službeno pištolo pustil na mestu, kjer je do njega prišla njegova partnerka, ki je nato vzela pištolo in se ustrelila. Le nekaj ur kasneje pa se je uradna različica zgodbe povsem spremenila in policija je uradno izjavila, da je dekle umrlo zaradi policistovega "nepazljivega ravnanja" s službeno pištolo.

Poleg tega omenjeni policist ni bil ovaden za kaznivo dejanje povzročitve smrti iz malomarnosti, za kar je v primeru pravnomočne sodbe zagrožena kazen od šestih mesecev do petih let zapora. Njegovo dejanje so policisti označili za nekoliko lažje kaznivo dejanje od povzročitve smrti iz malomarnosti, torej, kot so sporočili s policije: "Kaznivo dejanje zoper splošno varnost iz 4. odstavka 222. člena Kazenskega zakonika v zvezi s kaznivim dejanjem ogrožanja življenja in premoženja s splošno nevarnim dejanjem ali sredstvom iz prvega in tretjega odstavka 215. člena KZ na škodo 21-letne ženske." 

Zagrožena kazen za to dejanje je do tri leta zapora. Zakaj pa policist ni kazensko ovaden za povzročitev smrti iz malomarnosti, ampak za ogrožanje življenja s splošno nevarnim dejanjem? Razlika v najvišji kazni za ti dve kaznivi dejanji je namreč dve leti zapora, se sprašujejo na Indexu.

Zadnja krogla je zadela dekle, ki je na kraju umrlo

Po policijski različici dogodka je policist praznil pištolo in zadnja krogla, ki je ostala v orožju, je zadela dekle, ki je na kraju umrlo. Osnove rokovanja z orožjem pa pravijo, da cev pištole nikoli ne sme biti usmerjena v drugo osebo. To načelo velja tudi, ko je orožje prazno, torej ko v njem ni nabojev, še posebej pa to velja, ko so v njem naboji. Po Pravilniku o ravnanju policistov se naboj vstavi v cev službene pištole le, "kadar je pri opravljanju policijskega dela mogoče utemeljeno domnevati, da se bo pri nadaljnjem opravljanju dela policist znašel v položaju, v katerem bi lahko bili izpolnjeni pogoji za uporabo strelnega orožja".

A takšna situacija se zagotovo ni zgodila, ko je bil policist sam doma s svojo partnerko. Pravilnik še navaja, da je policist, ko zgoraj navedene okoliščine prenehajo, "dolžan preveriti, ali je v cevi naboj, in orožje varno izprazniti". Če se je tragični dogodek v Osijeku res zgodil tako, kot opisuje policija, gre za nepredstavljivo stopnjo nesposobnosti in malomarnosti policista, ki je rokoval s pištolo, so prepričani na portalu Index.

Na policiji so za povrh za Index neuradno povedali, da naj bi bil mlad policist neizkušen z orožjem, a to je sprožilo še več dodatnih vprašanj. Ali je bil sploh deležen usposabljanja za ravnanje s strelnim orožjem? Če ne, kako je postal policist? Če je tako, kako je mogoče, da je praznil pištolo z nabojem v cevi, hkrati pa je bila cev obrnjena proti njegovi punci? Zakaj je policist, za katerega policija sama pravi, da nima dovolj izkušenj z orožjem, domov sploh prinesel službeno orožje? Po zakonu ima do tega pravico, vendar bi morali njegovi nadrejeni to vseeno vedeti. Novinarji zdaj čakajo na odgovore policije.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 5
  • Idioti 20:20 24.september 2023.

    Malo morgen !

  • rd2dmk2 20:02 22.september 2023.

    koo je pucal pištolo je bil na tv-ju ravno tale video https://www.youtube.com/watch?v=boqLC9qgEM8

  • sandi76 19:29 22.september 2023.

    Vic iz stare juge o zapisniku samomora : "Pri čiščenju pištole se mu je le ta sprožila in ga ubila. Večkrat."