Svet
10540 ogledov

Vrhovni sodnik ujet na ostudni laži: namesto avtodoma luksuzna jahta!

Clarence Thomas Epa Clarence Thomas.
Razkritje je v nasprotju s tem, kar je povedal o svojih priljubljenih načinih potovanja in dopustovanja.

Vrhovni sodnik ZDA Clarence Thomas že več kot 20 let prejema darila od velikega republikanskega donatorja Harlana Crowa v obliki luksuznih potovanj, poroča medij ProPublica. Dodaja, da Thomas tega nikoli ni prijavil v obrazcih o finančnih podatkih.

ProPublica navaja različna potovanja Thomasa na Crowovi jahti in zasebnem letalu ter v Crowovo zasebno letovišče v Adirondacku. Potovanje v Indonezijo leta 2019 bi lahko bilo vredno več kot 500.000 dolarjev, če bi Thomas sam najel letalo in jahto (na spodnji fotografiji), je poročal ProPublica.

Sodniki vrhovnega sodišča morajo tako kot drugi zvezni sodniki vsako leto oddati poročilo o finančnem položaju, v katerem morajo navesti prejeta darila. Ni jasno zakaj je Thomas izpustil potovanja, vendar pa v skladu s priročnikom o obnašanju, sodnikom v poročilu ni treba omeniti donacije, če gre za hrano, prenočišče ali zabavo v prebivališču donatorja ali njegove družine. Izjema pa ne zajema prevoza.

jahta Harlana Crowa | Avtor: Epa Epa

Prejšnji mesec je zvezno sodstvo okrepilo zahteve po razkritju za vse sodnike, vključno s sodniki vrhovnega sodišča, čeprav so prenočitve v osebnih počitniških domovih v lasti prijateljev še vedno izvzete iz zahtev po razkritju.

Povezan s Trumpom

Vprašanja o Thomasovi etiki so se pojavila že lani, ker se ni izločil iz odločanj o bivšem predsedniku ZDA Donaldu Trumpu, čeprav je njegova soproga, konservativna aktivistka Virginia Thomas Trumpova aktivistka in je celo spodbujala razveljavitev izida predsedniških volitev 2020.

ProPublica navaja, da je Thomas v Crowovem razkošnem letovišču Topridge dopustoval praktično vsako poletje že več kot dve desetletji. Med enim od potovanj leta 2017 so bili med drugimi gosti tudi vodilni delavci podjetij Verizon in PricewaterhouseCoopers, glavni republikanski donatorji in eden od vodij konservativnega think tanka American Enterprise Institute.

Crow je zapisal, da se ne zaveda, da bi kdo od njegovih prijateljev kdaj lobiral ali poskušal vplivati na sodnika Thomasa v kateri koli zadevi in "nikoli ne bi povabil nikogar, za katerega bi menil, da ima tak namen".

Razkritje razkošnih potovanj je v nasprotju s tem, kar je Thomas povedal o svojih priljubljenih načinih potovanja. Temnopolti Thomas, ki je odraščal v revščini v Georgii, je govoril, da rad potuje z avtodomom in da ima raje parkirišča Walmarta kot plaže.

Komentarjev 5
  • Avatar Leon
    Leon 12:01 07.april 2023.

    Tudi naši ČRNOSRAJČNIKI si privoščijo golf na Maruritiusu

  • Hasan 11:20 07.april 2023.

    To ni nič v primerjavi z našim Golobom, ki krade kot sraka.

  • f4d96d516c2a19a64eb5bbd3583364a1023832f0 11:18 07.april 2023.

    Tako kot pri vsem, tudi v korupciji prednjači US. Dovolj je že, da pogledamo njihov način financiranja volilnih kampanj.