Svet
506 ogledov

Šok in ogromna škoda na Malem Lošinju

Smilj Wikipedia
Na parceli dveh Hrvatov na Malem Lošinju je bilo ukradenih kar okrog 20 ton zaščitene rastline, katere liter eteričnega olja stane tudi do dva tisoč evrov. Z njim se človek učinkovito spopada tudi s staranjem.

Policija na Malem Lošinju išče neznane storilce, ki so s parcele dveh hrvaških lastnikov ukradli kar 20 ton zaščitene rastline smilj. Lastnika sta - ko sta po nekaj dneh odsotnosti prišla na prazno parcelo, kjer sta si obetala na tisoče evrov dobička - v šoku. "Škode je za več sto tisoč kun, storilce kaznivega dejanja še iščemo," se glasi sporočilo primorsko-goranske policijske uprave.

Okrog zdravilne in dragocene rastline se na Hrvaškem že več let dviguje prah, na nekaterih otokih so - v izogib, da bi rastlino nezakonito nabirali turisti ali drugi - organizirali celo vaške straže.

Smilj ima izredno dobre regenerativne sposobnosti, odličen je v boju proti gubicam in je zato ena najboljših sestavin, ki preprečujejo staranje. Ker krči žile in tkivo, odpravlja razširjene vene in popokane kapilare, učinkovit je tudi pri razstrupljanju in se zato uporablja pri masažah za limfno drenažo. Pospešuje celjenje kožnih poškodb, prav tako pa je učinkovit tudi pri kožnih alergijah, luskavici, dermatitisu in problematični aknasti koži, ga opisujejo strokovne revije. 

Ne glede na vrtoglavo ceno eteričnega olja rastline, kupci takorekoč čakajo v vrstah, je že lani poročal Večernji list. Zanimanje zanj kažeta kozmetična in prehranska industrija, uporablja se ga tudi v plastični kirurgiji.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 8
  • Alen Jazbec 13:22 13.junij 2017.

    še muhe so v transu zaradi kockastih idiotov!!!!

  • Avatar olor
    olor 07:41 13.junij 2017.

    Uboga Hrvata. Kot vedno napihujejo zadeve. Sicer pa huda novica, še za Pavlihata ni.

  • marialorca 20:06 12.junij 2017.

    **** je bilo ukradenih kar okrog 20 ton zaščitene rastline ****A je to en s CLIOm prišel in pobasal v prtljažnik? Je prišel šleper z več 10 pobiralci pa nihče ni želel opaziti "rabutanje"?