Svet
5933 ogledov

Šok: Stare z virusom pustili v iztrebkih brez pomoči

bolnik bolnišnica Pixabay
Vojaki, ki pomagajo v domovih za ostarele, razkrili grozljive podrobnosti.

Kanada. Velik škandal po razkritju podrobnosti stanja iz domov za ostarele, kjer so zaposlenim pri oskrbi varovancev po izbruhu novega koronavirusa pomagali vojaki. V javnosti so zaokrožile njihove izpovedi, da so videli osebje, ki je puščalo varovance domov v umazanih plenicah, ignorirali klice na pomoč in uporabljali nesterilizirano opremo. Izpovedi vojakov potrjuje poročilo, ki so ga objavili včeraj.

Vojska navaja, da so v domovih ugotovili očitne kršitve ukrepov za preprečevanje okužb ter grozljivo oskrbo starejših, ki že meji na zlorabe. Poročilo kanadske vojske med drugim navaja primer oskrbovanca, ki se je zadušil, ko so ga hranili v postelji. Vsi kasnejši poskusi, da bi ga ponovno oživili, so bili neuspešni.

V domovih za ostarele je umrlo 80 odstotkov vseh žrtev novega koronavirusa v Kanadi. Še zlasti hudo je v pokrajinah Ontario in Quebec, kjer pri oskrbovanju obolelih pomaga 1400 vojakov.

Prav tako so oskrbovancem, pri katerih so potrdili okužbo na novi koronavirus, dovolili, da so se sprehajali po domovih, s čimer je obstajalo tveganje za prenos okužbe na druge. Opazili so tudi, da medicinske sestre in drugo osebje več ur niso zamenjali zaščitne opreme, ko so prehajali med sobami oskrbovancev.

Na pomoč čakali tudi dve uri

Uradno poročilo vojske o stanju petih najhuje prizadetih domov za ostarele v Ontariju razkriva, da so paciente puščali v umazanih plenicah, po njihovih sobah so vojaki videli podgane in mravlje.

Ko so zaposlene v domovih varovanci klicali na pomoč, so na to čakali od pol ure do dve uri.

V nagovoru državljanom je premier Ontaria Doug Ford komentiral, da gre za poročilo, ki mu je v vsem življenju najbolj zlomilo srce. Obljubil je podrobno preiskavo primera in priznal, da je sistem domov za ostarele močno zamajan in zanemarjen desetletja, dokler ni situacija z novim koronavirusom sodu izbil dno.

Ford je napovedal, da bodo sistem popravili ne glede na to, koliko bo to stalo.

Koronavirus v Franciji Slovenija Vrhunski rezultati o novih okužbah

Tudi premier Kanade Justin Trudeau je komentiral, da je šokiran in besen zaradi vsebine poročila, pri čemer je ponovil, da mora Kanada storiti več za starejšo populacijo.

V Kanadi je doslej zaradi covida-19 umrlo 6700 ljudi, od tega so približno 80 odstotkov smrti zabeležili v domovih za starejše. Kanadska vojska je v domove za starejše v provinci Ontario napotila 300 vojaških zdravnikov in medicinskih sester, 1500 so jih napotili v Quebec.

Koronavirus maska Temna plat Svet "Nikogar v bolnico, četudi ima 65 let in bi lahko še dolgo živel"

dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 3
  • marjeta698 10:29 27.maj 2020.

    PRI NAS BI VOJAČEK LAHKO UVELJAVIL UGOVOR VESTI ,KAR SE DREKA TIČE

  • erikkk 10:19 27.maj 2020.

    Oh to je tud pr nas. leta 2015 sem imel očeta na Topoščici. Tri ure je bil v istrebkih na tretjem nadstropju, noben ni poskrbel zanj, kot smo še ugotovili je bil zelo lačen.. Smo 4 priče tako da se ...prikaži več gospodje iz Topolščice ne morejo zgovarjat.

  • 31d2cb75bba7a057b2d837348db07ecb8f4a128c 10:17 27.maj 2020.

    zato so umirali po domovih starejših, kar ni nič novega, korona chan je samo pomagala razkriti vso bedo, v kateri se nahajajo starostniki.