Svet
48 ogledov

Sončni mrk osupnil svet

sončev mrk, japonska
1/11
EPA
Sonce, Luna in Zemlja se navidezno poravnajo na premico, Luna pa zastira pogled na Sonce. Popoln pojav je mogoče videti le 61 metrov severno in južno od te navidezne premice.

Svet je sledil redkemu pojavu sončnega mrka, ki je bil najprej viden na južnem delu Kitajske. Sončni mrk nastane, ko se Sonce, Luna in Zemlja navidezno poravnajo na premico, Luna pa se nahaja med Zemljo in Soncem ter tako zastira Sončevo svetlobo. Sonce je videti kot ozek obroč izza Lune.

Potem ko je pojav "prečkal" Tihi ocean, ga je bilo videti v severnem delu ameriške zvezne države Kalifornija in južnem Oregonu, osrednji Nevadi, južnem Utahu in severni Arizoni ter Novem Meksiku, preden se bo "končal" v Teksasu, navaja Nasa. Popoln pojav je mogoče videti 61 metrov od njegove poti, enega najboljših prizorov pa pričakujejo v mestu Kanarraville v Utahu z okoli 300 prebivalci.

Patrick Wiggins, Nasin ambasador v Salt Lake Cityju, je za CNN povedal, da ob takšnih pojavih vedno z veseljem pričakuje reakcije ljudi: "Lahko vidiš vse, od stoičnosti, strmenja v nebo do joka, ko so ljudje preprosto ganjeni."

Naslednji sončni mrk bo 13. novembra, viden pa bo na severu Avstralije, še pravijo v Nasi.

Komentarjev 1
  • bojovi 19:21 21.maj 2012.

    Sončni mrk, kdaj?