Svet
2418 ogledov

Spet obesili človeka zaradi manjše količine droge

Singapur usmrtitev Epa
Lani so zaradi podobnih prestopkov usmrtili enajst ljudi.

V Singapurju so zaradi posedovanja 1,6 kilograma marihuane obesili 36-letnika, je potrdil tamkajšnji Centralni urad za preprečevanje trgovanja z drogami.

"Smrtna kazen je del obsežne strategije za preprečevanje škode, ki cilja na porabo in dobavo drog," so v pojasnili zadnje usmrtitve zapisali v singapurskem uradu za droge.

Obesili so Muhammada Faizala, obsojenega leta 2019. Branil se je, da je nameraval večino zaseženega 1,6 kilograma marihuane porabiti sam, a so vse njegove pritožbe, vključno z zadnjo konec aprila, zavrnili.

To je drugi podoben primer v zadnjih treh tednih v tej državi, ki ima izjemno strogo zakonodajo na tem področju. Takrat so usmrtili Tangarajuja Suppiaha, ki je posedoval manj kot kilogram marihuane.

V Singapurju je od leta 1975 v veljavi zakonodaja, ki omogoča izrek smrtne kazni za posedovanje določene količine drog. Te količine so lahko zelo nizke: pol kilograma marihuane, 250 gramov metamfetamina, 30 gramov kokaina, 15 gramov heroina.

Dve tretjini obsojenih iz iste manjšine

Singapur | Avtor: Epa Epa

V državi na izvršitev smrtne kazni trenutno čaka 54 ljudi, od tega jih je bilo kar 51 obsojenih zaradi zločinov, povezanih z drogami, je za New York Times dejala Kirsten Han, predstavnica Kolektiva za pravico, ki se bori za odpravo smrtne kazni. Ostali trije so obsojeni zaradi umorov.

V jugovzhodni Aziji je ostra zakonodaja na področju drog pogosta, a je večina držav v zadnjih letih omilila predpise. V Maleziji so denimo odpravili smrtno kazen za zločine, povezane z drogami, na Tajskem pa so celo legalizirali marihuano.

Nasprotniki smrtne kazni v Singapurju opozarjajo tudi na dejstvo, da 65 odstokov na smrt obsojenih pripada malajski manjšini, ki v državi sicer predstavlja le okrog 14 odstotkov prebivalstva.

Lani porast usmrtitev po vsem svetu

Leta 2022 so po vsem svetu zabeležili 883 usmrtitev, kar je največ po letu 2017, razkriva nedavno objavljeno poročilo mednarodne nevladne organizacije Amnesty International (AI). Skoraj 40 odstotkov pa je bilo izvršenih zaradi kaznivih dejanj, povezanih z drogami.

Večino zabeleženih usmrtitev so lani izvedli v treh državah - Iranu, Savdski Arabiji in Egiptu. V Iranu se je število usmrtitev povečalo s 314 v letu 2021 na 576 v letu 2022, v Savdski Arabiji s 65 na 196, v Egiptu pa je upadlo s 83 na 24. Sledijo ZDA, kjer je bilo lani zabeleženih 18 usmrtitev, Irak in Singapur z enajstimi, Kuvajt s sedmimi in Somalija z najmanj šestimi usmrtitvami.

Komentarjev 8
  • Avatar Antikrist3
    Antikrist3 15:09 19.maj 2023.

    Boh ga je poklical k sebi, hehehe.

  • Kmodri 16:39 18.maj 2023.

    Trgovina z organi v vsem razcvetu! Bo Borči dobil nove možgane...

  • SlavkoKrizman 16:04 18.maj 2023.

    sam si je kriv, kaj pa šverca prepovedano drogo....bi švercal dovoljeno pa bi blo ok :)