Svet
1547 ogledov

Spolni škandal pretresel tudi Unicef

Postopek ustanavljanja Fundacije vodi oddelek Unicefovega Urada v Ženevi, ki sod Žurnal24 main
Nekdanji svetovalec Unicefa in sodelavec številnih prganizacij, ki delajo za dobrobit otrok, obsojen na zaporno kazen zaradi posilstva otroka.

Nekdanji svetovalec organizacije Unicef 77-letni Peter Newell je priznal krivdo in bil obsojen na 6 let in 8 mesecev zapora. Med drugim je bil obsojen za posilstvo takrat 12-letnega dečka. Njegovo ime je na seznamu spolnih prestopnikov.

Njegova dejanja segajo v 60. leta, a so organi oblasti zanje izvedeli šele lani. Do napadov naj bi prišlo med letoma 1965 in 1968. Ko so se napadi začeli, je bila žrtev stara 12 let. Dejanje je policiji prijavil marca 2016, maja isto leto so policisti prvič zaslišali Newella in oktobra nato proti njemu vložili ovadbo. 

Newell se je v svoji karieri boril za zaustavitev nasilja proti otrokom po vsem svetu. Bil je na vidnih položajih tako v Unicefu kot v drugih organizacijah. Med drugim je bil del ekipe, ki je pomagala pri pripravi navodil za implementacijo konvencije o otrokovih pravicah. Zadnja leta je delal kot sodelavec zveze Approach, ki deluje na področju preprečevanja zlorabe in trpinčenja otrok.

Tiskovni predstavnik Unicefa se je na novico odzval: "Globoko smo pretreseni ob novici o aretaciji Petra Newella". Kot so poudarili v organizaciji, niso vedeli za njegovo početje. Newell je z Unicefom sodeloval več kot deset let. Ob tem so zagotovili, da so pri njih v veljavi strogi postopki preverjanja zaposlenih in svetovalcev. 

Zdaj razume njegov odziv

Peter Saunders, ustanovitelj nacionalne zveze za ljudi, ki so bili v otroštvu zlorabljeni, in nekdanji Newellov sodelavec je dejal, da se počuti izdanega. Kot je povedal za World News, se zaveda posledic, ki jih imajo takšna dejanja za žrtve. "Moram reči, da zdaj, ko vem, kaj je storil, nisem presenečen nad pomanjkanjem njegovega navdušenja, ko sem pred leti stopil z njim v stik, ko sem ustanavljal dobrodelno organizacijo za pomoč odraslim, ki so bili v otroštvu zlorabljeni," je dejal Saunders. Boljše krinke, si po njegovih besedah, ne bi mogel izbrati. 

Saunders ni več presenečen nad skrivnostmi, ki prihajajo na dan, in maskami, ki padajo. "Dobra stvar časa, v katerem živimo, je, da se povezujemo prek spleta. Ljudje, ki so mislili, da jo bodo odnesli, so identificirani in prijeti." 

Veliko Britanjo te dni pretresa škandal v organizaciji Oxfam. 

Komentarjev 2
  • jozicamurn 16:23 17.februar 2018.

    No no, Rdeči križ in Karitas pa prosim ne komentiraj, poznam veliko oseb, katerim so resnično pomagali. Unicef je druga zgodba, mlade študentke, ki delajo marketing, so seveda plačane za to iz tega fonda in tistim bogim afričanom spodaj ne ...prikaži več pride nič, saj multikorporacija pobere vso maslo. Enkrat na leto se snemajo z malo hrane in šolskimi potrebščinami, potem pa je še huje kot prej. Delavci unicefa pa se liberalno-sprijeno med seboj seksajo in porabljajo ta "humanitarni fond" namenjen otrokom.

  • ode 07:33 17.februar 2018.

    Cerkev, Karitas, Rdeči križ, Unicef itd itd - sama mafija. Denar dam samo še prostovoljnim gasilcem.