Svet
12 ogledov

Spomnili so se žrtev Concordie

Spominska maša EPA
Skoraj mesec po tem, ko je luksuzna križarka Costa Concordia nasedla ob obali Toskane, se Italija spominja žrtev nesreče.

Mašo je v eno izmed rimskih bazilik daroval vodja italijanske škofovske konference, kardinal Angelo Bagnasco, udeležil pa se jo je tudi italijanski predsednik Giorgio Napolitano.

"To je bila katastrofa," je po spominski maši dejal Napolitano. Obenem je izrazil solidarnost s svojci žrtev nesreče, ki se je zgodila 13. januarja pred otokom Giglio in v kateri je umrlo najmanj 17 ljudi, 15 jih še vedno pogrešajo.

13. februarja, bo sicer še ena maša, tokrat na samem otoku Giglio, na njej pa se bodo poklonili tudi preživelim in reševalcem. Mašo bo vodil tamkajšnji škof Guglielmo Borghetti.

Strah prebivalcev

Na samem otoku Giglio pa se poglablja zaskrbljenost prebivalstva zaradi 114.500 ton težke ladje, ki se še vedno nahaja pred njihovim pragom. Največ sivih las povzroča 2380 ton težkega goriva v ladijskih rezervoarjih, ki bi v primeru iztekanja povzročilo veliko okoljsko katastrofo na območju, ki je v veliki meri odvisno od turizma.

Priprave na črpanje goriva sicer potekajo, a jih je moralo nizozemsko podjetje Smit Salvage že večkrat prekiniti zaradi slabega vremena in nemirnega morja ter občasnega nevarnega premikanja ladje, zaradi katerega bi utegnila ladja zdrsniti s čeri in se v celoti potopiti.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.