Svet
17070 ogledov

Ena od preživelih: "Spomnim se krikov"

nesreča avtobus Hrvaška
1/7
Matija Habljak/PIXSELL
"V času nesreče sem spala, morda je tako bolje," pravi ena od potnic, ki je bila poškodovana v hudi nesreči poljskega avtobusa na Hrvaškem.

Avtobus z dvema voznikoma in 42 poljskimi državljani je v petek zjutraj odšel na pot iz Varšave proti Medžugorju, kamor bi morali prispeti v soboto okoli 13. ure. Nekaj pred 6. uro je voznik avtobus v bližini Varaždina izgubil oblast nad vozilom. Avtobus je zletel s ceste. Dvanajst ljudi je umrlo, 32 so jih prepeljali v bolnišnice na zdravljenje. 

Za poljsko TVN24 je potnica Barbara povedala, da je v nesreči utrpela zlom noge in je že prestala operacijo. Srečo je imela, da je sedela na sredini avtobusa, saj je bil sprednji del avtobusa v nesreči popolnoma uničen. 

"Glede na vse se počutim dobro. Obraz imam zatečen. Vem, da moram ostati v bolnišnici še nekaj dni. Govorila sem z možem, hčerko in zetom. Hoteli so priti na Hrvaško, a sem jim rekla, naj ne pridejo," je povedala. 

O tem, kako je prišlo do nesreče, ne ve, ker je spala. Meni, da je tako še bolje. "Vse je še zamegljeno, razen nekaj prebliskov. Do trenutka, ko sem se zbudila v bolnišnici, se ne spomnim ničesar, razen krikov," je povedala. 

Lastnik avtobusa je na tleh: "Sem v šoku, jemljem pomirjevala. Moje življenje je uničeno."

Nesreča | Avtor: Matija Habljak/PIXSELL Matija Habljak/PIXSELL

Štiri poškodovane potnice že v domovini

Ponoči so štiri lažje poškodovane potnice, ki so bile na zdravljenju v varaždinski bolnišnici, že odpotovale z letalom v domovino. V omenjeni bolnišnici ostajajo na oddelku intenzivne terapije še štirje bolniki, od tega sta dva v kritičnem stanju, navaja 24sata. Enega od pacientov so premestili na oddelek za travmatologijo. 

V Čakovcu sta v bolnišnici na zdravljenju dve potnici. Ena je na oddelku za intenzivno terapijo, druga na oddelku za travmatologijo. Obe sta, kot pravijo v tamkajšnji bolnišnici, izven smrtne nevarnosti. 

Bolniki, ki so na zdravljenju v Zagrebu na lokaciji Rebro, so izven smrtne nevarnosti. Štirje so na oddelku za intenzivno terapijo, dva sta na respiratorju, nihče od njih pa ne potrebuje novih posegov. V vinogradski bolnišnici je osem pacientov, njihovo stanje je stabilno. Dva pacienta čaka še ena operacija. V bolnišnici Dobrava je šest pacientov, tudi njihovo stanje je stabilno. Pričakujejo, da bodo morali na zdravljenju ostati še nekaj dni, preden jih bodo lahko premestili v bolnišnico v Varšavi.  

Organizator izleta je zaradi smrti v družini tik pred zdajci moral prestaviti pot na Hrvaško. "Tudi jaz bi moral biti na avtobusu z njimi."

prometna nesreča poljski avtobus Hrvaška | Avtor: Zeljko Lukunic/PIXSELL Zeljko Lukunic/PIXSELL

Si bodo lahko pomagali s tahografom?

Preiskava vzroka nesreča še traja. Pomembne odgovore bodo dali rezultati obdukcije voznika. Odrejen je tudi tehnični pregled avtobusa in pregled tahografa. Jutarnji list navaja, da je tahograf popolnoma uničen, zaradi česar ne bo mogoče dobiti podatkov. Pristojni tega še niso potrdili ali zavrgli. 

dezurni@styria-media.si
 

Komentarjev 2
  • Boschtjan Zupanchich 23:47 07.avgust 2022.

    Upam, da Bodo to Opozorilo od Boga , današnji Naivni verniki končno že razumeli Pravilno, .... da tam doli, v tisti Peklenski Prevari z "Gospodovo deklo Marijo" , v Međugorju , nimajo več kaj iskati, !!! ! !!! Amennn !!! ...prikaži več! ! !!! Mir naj vam bo.

  • Boschtjan Zupanchich 22:54 07.avgust 2022.

    Tudi jaz sem bil nekoč tako Naiven, da sem se pred 15 leti udeležil Neumnega romanja v to Satanovo Prevaro v Međugorju !!! ! !!! Sicer sem vseeno odnesel nekaj dobrega od tam, vendar pa naivni verniki še vedno Preveč ...prikaži več nasedajo tej Satanovi Ukani !!! ! !!! In ta nezgoda je bila samo Opozorilo od Boga , da tam nimamo kaj več iskati !!! ! !!! Mir naj vam bo, vse do drugega Prihoda v drugi polovici tega desetletja, takoj za Koncem "sveta" v tem desetletju .