Svet
7682 ogledov

Srbska policija pridržala več mladoletnikov

srbija steljanje Profimedia
Sodnik je za napadalca iz Mladenovca odredil pripor. Policija je pridržala več mladoletnikov zaradi spornih objav na družbenih omrežjih.

20-letni mladenič iz vasi Dubona, ki so ga aretirali po četrtkovem strelskem pohodu v več vaseh v okolici Mladenovca v osrednji Srbiji, v katerem je bilo ubitih osem in ranjenih 12 ljudi, je priznal zločin. Na predlog višjega tožilstva v Smederevu mu je bil odrejen pripor, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug.

Napadalec je na zaslišanju priznal kaznivo dejanje, in sicer, da je na treh lokacijah z avtomatsko puško streljal na več ljudi. Kot je dejal, je želel s tem le prestrašiti prebivalstvo teh krajev, so za Tanjug potrdili na tožilstvu.

Pripor mu je bil odrejen zaradi nevarnosti pobega, da ne bi vplival na priče, da ne bi v kratkem času ponovil kaznivega dejanja ali vznemirjal javnosti. Osumljen je kaznivih dejanj umora, nedovoljene proizvodnje, posedovanja, nošenja in trgovanja z orožjem in razstrelivi ter kaznivega dejanja ugrabitve, ker je taksista z orožjem prisilil, da ga odpelje v drugo občino.

srbija streljanje srbska policija | Avtor: Profimedia Profimedia

Grozi mu dosmrtni zapor

Mladenič je v treh vaseh blizu Mladenovca v četrtek zvečer iz vozečega vozila začel streljati z avtomatsko puško ter ubil osem ljudi, tudi policista in njegovo sestro. Po pokolu je pobegnil, policija pa ga je v obsežni operaciji prijela blizu Kragujevca.

Policija je nato v preiskavi v počitniški hiši 20-letnika, ki bo oktobra dopolnil 21 let, našla več kosov strelnega orožja in strelivo, na njegovem domu pa tudi ročne bombe in avtomatsko puško.

Po ocenah srbskih pravnikov mu zaradi teže zločina grozi dosmrtni zapor, večina pa se je ob tem strinjala, da njegovega večkratnega umora ni mogoče opredeliti kot teroristično dejanje, kot sta ga označila srbski predsednik Aleksandar Vučić in notranji minister Bratislav Gašić.

Srbija po streljanju na osnovni šoli | Avtor: Epa Epa

Nadaljuje se tridnevno žalovanje

V Beogradu bodo pokopali štiri učence in varnostnika, ki so v sredo umrli v strelskem napadu 13-letnega učenca na osnovni šoli Vladislava Ribnikarja. V vasi Malo Orašje blizu Mladenovca pa se bodo medtem poslovili od petih žrtev streljanja, v katerem je 21-letnik v četrtek ubil osem ljudi. Še trije pogrebi so predvideni v nedeljo.

V Srbiji se tako nadaljuje tridnevno žalovanje, ki ga je vlada za ta konec tedna razglasila po prvem napadu v sredo. Na javnih površinah po vsej državi so prebivalci tudi danes v spomin žrtvam prižigali sveče in polagali vence, poroča srbski časnik Telegraf.

Srbija pogreb | Avtor: Epa Epa

Zaradi spornih objav pridržali več mladoletnikov

Policija je medtem pridržala več mladoletnikov, ki so na družbenih omrežjih objavljali neprimerna sporočila in vsebino. V Novem Sadu so tako prijeli tri srednješolce, stare 15 in 16 let, ki so objavili grozilna sporočila in fotografije orožja, ki naj bi ga nesli v šolo. V preiskavi stanovanja enega od njih pa so policisti našli repliko avtomatske puške.

Srednješolci so osumljeni kaznivih dejanj ogrožanja varnosti ter povzročanja panike in nereda. Vse tri so privedli pred višje sodišče v Novem Sadu, ki jim je odredilo 30-dnevni pripor, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

Policija je prav tako pridržala najstnico, ki se je na TikToku norčevala iz žrtev napada na osnovno šolo in poveličevala morilca.

V Nišu pa so po nalogu tamkajšnjega višjega državnega tožilstva pridržali 17-letnika, ki je v petek na Instagramu zagrozil, da bo danes v mestu pobitih več kot 30 ljudi. Kot so sporočili s srbskega ministrstva za notranje zadeve, so ga prijeli zaradi obstoja razlogov za sum storitve kaznivega dejanja povzročanja panike in nereda. Pri tem dodajajo, da je bil mladoletnik priveden k pristojnemu sodniku v Nišu, ki mu je odredil pripor, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug.

Notranje ministrstvo je danes prav tako sporočilo, da se je na družbenih omrežjih pojavil lažni posnetek, ki naj bi prikazoval umore v beograjski šoli. Oddelek za boj proti visokotehnološkemu kriminalu že pregleduje posnetek, da bi ugotovil, kdo ga je objavil.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 6
  • kapibara 10:34 08.maj 2023.

    Čigav fotr, enega teh zadnjih morilcev, naj bi vsaj uradno umru- samomor ?? Tisti ki je bil neko vojno lice..

  • Kmodri 14:32 07.maj 2023.

    Zapret pa ključ vreči proč!

  • Toma 19:50 06.maj 2023.

    Po 33-ih leti se jim vse lepo vrača!