Svet
9795 ogledov

Srdit boj za mesto brez strateške vrednosti. Kaj je v ozadju?

Vladimir Putin Epa
Ruska vojska in enote ruske najemniške vojaške skupine Wagner izvajajo skupne vojaške akcije v bitki za nadzor nad mestom Bahmut v regiji Doneck.

Zavzele so dve soseski na severozahodu in v središču mesta, je danes sporočil tiskovni predstavnik ruskega obrambnega ministrstva Igor Konašenkov. Rusija sicer trdi, da je zavzela 80 odstotkov mesta.

Skupne vojaške akcije vojske in Wagnerja je danes potrdil tudi vodja najemniške skupine Jevgenij Prigožin. Ob tem je pojasnil, da vojaki ščitijo boke zasebne vojske v boju proti ukrajinskim silam, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Razprtije znotraj vojske

61-letni zaveznik ruskega predsednika Vladimirja Putina, ki je več let deloval v senci, se je od začetka invazije znašel v središču pozornosti, saj so njegovi borci v ospredju napadov v vzhodni Ukrajini.

V tem času je Prigožin večkrat kritiziral rusko vojaško poveljstvo in po njegovem mnenju "pošastno birokracijo" v Moskvi, ki naj bi ovirala uspeh ruskih sil. Prav tako je ruske sile v preteklosti obtožil, da skušajo "ukrasti" zmage Wagnerju in da so njegovim silam večkrat zavrnili dobavo streliva.

Zakaj ravno Bahmut?

Ukrajinsko mesto Bahmut, kjer je pred vojno živelo približno 70.000 ljudi, je po večmesečnih srditih bojih med ruskimi in ukrajinskimi silami ostalo praktično brez civilnega prebivalstva. Obe strani sta v boj za mesto vložili veliko moči, čeprav po mnenju analitikov nima velike strateške vrednosti.

Kijev sicer trdi, da je Bahmut ključnega pomena za zadrževanje ruskih sil na celotni vzhodni fronti, ukrajinska strategija pri obrambi Bahmuta pa naj bi bila predvsem zmanjšati zmožnost Rusije, da bi v prihodnjih mesecih napredovala ali začela morebitno novo ofenzivo, in pridobiti čas, da se ukrajinske sile pripravijo na lastno protiofenzivo.

Poveljnik ukrajinskih kopenskih sil Oleksandr Sirski je nedavno obtožil Rusijo, da na območju Bahmuta uporablja taktiko požgane zemlje, podobno kot v Siriji. Ruske oblasti pa so v četrtek sporočile, da so odrezale ukrajinske sile v Bahmutu ter da jim preprečujejo vstop in izstop iz mesta. Prav tako trdijo, da so zavzele približno 80 odstotkov mesta.

Prigožin je takrat opozoril, da je še prezgodaj trditi, da je Bahmut obkoljen. Ob tem pa je ocenil, da je bilo v bojih v okolici mesta in v regiji ubitih že več kot 30.000 ukrajinskih vojakov.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 23
  • Jernej65 08:18 18.april 2023.

    Kakor koli se ta vojna konča, bo Putin tisti, ki ga bo zgodovina primerjala z Hitlerjem. Ko njega ne bo več, bo rusom ostal težak nahrbtnik, napolnjen z njegovimi zločini in obsesijo ter bo ruse še dolga desetletja vlekel na ...prikaži več dno. Kitajska bo v tej vojni največji zmagovalec in vojni dobičkar.

  • Avatar Ajda Virant
    ajda0 07:49 18.april 2023.

    Lepo bi bilo, če bi se dnevni komentatorji tipa lu.ckys m.m.c. kdaj podučili tudi z podatki kot so : Ukrajinski referendum 1991 je bil : glasovali 84,18 % volivcev, odgovor z DA 90,32% . Od tega v : Krim 54,19%, ...prikaži več Doneck 83,90%, Lugansk 83,86%, Harkov 86,33? Toliko o Ruski propagandi, ki temelji na lažeh in jim plačanci na m.m.c sledite, čeprav niste bili nikoli v Rusiji ali Ukrajini.

  • dizelcek 07:31 18.april 2023.

    Žalostno je le to, da ima človek ki je v svojem življenju nesrečen, takšno moč in toliko moči, da ugaša življenja srečnim nedolžnim ljudem. Zame so junaki tisti, ki so zgubili življenja v bojevanju, pa ni važno kdo je to, ...prikaži več rus, ukrajinec ali kdo drug. Sem pa prepričan da je Putin zelo resno psihično bolan na možganih, samo to mu njegov zdravnik ne upa povedati.