Svet
34 ogledov

Starši domnevnih teroristični borcev so se sami javili, da bi pričali

Aretacije islamskih skrajnežev v BiH SIPA
V Sarajevu se je začelo sojenje po najodmevnejših aretacijah domnevnih islamskih skrajnežev na območju Zahodnega Balkana v zadnjem letu. Domnevni vodja skrajnežev zanika, da bi pridigal nezakonito.

Domnevni vodja islamskih skrajnežev v Bosni in Hercegovini (BiH) zanika, da bi kršil zakone, ki veljajo v tej državi in da kot pridigar ni nikogar silil v kazniva dejanja, temveč, da je med verniki zgolj širil načela muslimanske vere, kot to že stoletja počnejo muslimani.

Ob napovedanem začetku sojenja neformalnemu vodji radikalnih islamistov v državi Huseinu Bilalu Bosniću, ki naj bi novačil in uril posameznike za enote Islamske države v Siriji in Iraku, je bilo v polni pripravljenosti tudi več policijskih enot v Bosni in Hercegovini (BiH). Že nekaj ur pred napovedanim prihodom Bosnića naj bi intenzivno spremljali dogajanje na širšem območju Sarajeva, še zlasti pa v neposredni okolici sodišča BiH v Sarajevu.

Sodnica opravila v uri in pol

Tja so nekaj pred 13. uro iz pripora pripeljali 42-letnega Bosnića, ki ga je posebna preiskovalna skupina preiskovalcev Državne agencije za preiskave in zaščito (Sipa) BiH in tožilcev spremljala več let, nato pa so ga aretirali v začetku lanskega septembra, ko so med hišnimi preiskavami po vsej državi prijeli skupno 16 domnevnih islamskih skrajnežev.

Pred sodnico, ki je prvo obravnavo opravila v uri in pol, se bo moral Bosnić zagovarjati zaradi domnevnega financiranja terorističnih aktivnosti, večletnega podpiranja terorističnih organizacij, novačenja oziroma rekrutiranja posameznikov za priključitev terorističnim skupinam in podobnim oboroženim skupinam, organiziranje terorističnih skupin ali podobnih oboroženih skupin, vse z namenom spodbujanja terorističnih dejanj, zaradi česar mu grozi do dvajset let zapora.

Preiskovalci naj bi zbrali zajeten kup domnevnih dokazov proti Bosniću, med drugim so podrobno spremljali njegovo gibanje, spremljali promet na njegovih bančnih računih in prisluškovali njegovim telefonskim pogovorom. Sledili in zbrali pa naj bi tudi večino posnetkov Bosnićevih nastopov, s katerimi je kot muslimanski pridigar nagovoril svoje privržence v več krajih v BiH, od Velike Kladuše do Gornje Maoče pri Brčkem.

Tožilec povzel nagovore

Tožilec Dubravko Čampara jih je strnil in povzel v obtožnici, s katero je Bosnića soočil ob začetku sojenja.

"Islam mora izvršiti določena poslanstva! Žalostno, da smo mi tu in se ta trenutek ne borimo z njimi! Umreti morali le kot pravi muslimani! Pravi verniki nikoli ne izgubljajo!," naj bi bili po ugotovitvah Čampare le nekateri izseki iz nagovorov domnevnih Bosnićevih privržencev.

Čampara pri tem ne dvomi, da naj bi prav tem Bosnićevim naukom sledilo preko 175 posameznikov, med njimi ne le državljanov BiH, ki naj bi se predvsem z Bosnićevo pomočjo priključili borcem Islamske države (IS) in z njimi v Siriji ter Iraku izvajali različna teroristična dejanja.

Tožilstvo BiH v obtožnici Bosniću tudi očita, da naj bi bil soodgovoren za smrt mnogih od teh svojih varovancev, ki so na bojiščih v Siriji in v Iraku kot borci iz BiH tudi že izgubili življenje.To, je odločen Čampara, bo tožilstvo BiH tudi dokazalo.

Sodnici je zato predlagal naj zasliši številne priče, ki so se kot pravi Čampara, same zglasile na tožilstvu BiH in ponudile svojo pomoč. "Ti posamezniki so pripravljeni pričati in podrobno opisati, kaj vse naj bi Bosnić obljubljal. Poudariti je potrebno, da so te priče večinoma vsi starši otrok, posameznikov, ki so se priključili oziroma odšli na bojišča v Sirijo ali Irak," dodaja Čampara.

Večjemu številu Bosnićevih učencev, ki pa se še vedno borijo na strani IS, pa ravno tako grozi do deset let zapora, če bi se z bojišč v Siriji in Iraku vrnili domov v BiH. Tožilstvo je namreč prepričano, da bi bili ti posamezniki z vrnitvijo v BiH lahko nevarni za državo, sodržavljane in zato jim tožilstvo že napoveduje kazenski pregon, če se bodo vrnili.

Denar pa z Bližnjega vzhoda? Zakaj pa?

Tožilec pa razpolaga tudi z izpiski Bosnićevih bančnih računov, kjer slednji hrani za preko 175 tisoč ameriških dolarjev. "Lani je na bančni račun iz računa v eni od arabskih držav prišlo 100 tisoč, letos pa še 75 tisoč evrov. Bosnić pa bi za ta denar lahko zlahko porabil za beg iz BiH. V selafijski skupnosti predstavlja eno najvišjih avtoritet, zato bi zagotovo lahko poskušal pobegniti v Sirijo, kjer bi mu nudili zatočišče," je Čampara poudaril že pred časom.

Sodišču zdaj napoveduje nove, še dodatne dokaze o tem, da naj bi Bosnić prejemal sumljivo visoke zneske iz različnih držav Bližnjega vzhoda, a da nikakor ne zna razumno pojasniti čemu prejema ta denar.

Pripravljeni na grožnje s povračilnimi ukrepi

Vse od obsežnih hišnih preiskav in aretacij domnevnih islamskih skrajnežev, ki so se praktično mesečno vrstile lansko jesen v BiH, so tamkajšnje policijske enote, zlasti pa Sipa, vse do sedaj neprestano spremljale gibanje ostalih domnevnih pripadnikov radikalne skrajno islamistične skupine, ki naj bi jim aretirani pripadali, zaradi domnevno izjemno realnih možnosti, da se ti odzovejo s precej hujšimi povračilnimi ukrepi in s tem izdatno ogrozijo varnost in mir v BiH. S tem pa poskušajo osvoboditi prijete, torej tudi Bosnića.

Komentarjev 1
  • Ferluci 13:29 11.februar 2015.

    Ni se znašel. Če bi se gospod Bosnić preselil v Slovenijo k svojim prijateljem, bi mu policija in sodišče dalo popolni mir.