Svet
609 ogledov

Številne nepravilnosti "kvazivolitev"

Volitve v Rusiji
1/9
Epa
Volitve v Rusiji zaznamujejo visoka volilna udeležba in številne nepravilnosti.

V večini ruskih regij je bila udeležba do 12. ure višja kot pred šestimi leti; do 10. ure po moskovskem času je danes glas oddalo 16,55 odstotka volivcev, leta 2012 pa samo 6,53 odstotka.

Nevladna organizacija Golos, ki je specializirana za opazovanje volitev, je do 12. ure po srednjeevropskem času medtem zabeležila 1839 primerov volilnih nepravilnosti. Med drugim so jim preprečevali opravljanje dela, zabeležili pa so tudi številne primere večkratnega glasovanja. Golos sicer seznam nepravilnosti objavlja na spletu.

Volitve v Rusiji | Avtor: Epa Epa

Na volišča je okoli 33.000 prostovoljcev poslal tudi opozicijski voditelj Aleksej Navalni, ki se sam ne sme potegovati za predsednika. Tudi njim preprečujejo dostop do volišč, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Volitve sicer spremljajo tudi mednarodni opazovalci, bilo naj bi jih okoli 1300. Od tega jih je skoraj 600 poslala Organizacija za sodelovanje in varnost v Evropi (Ovse).

Vladimir Putin Priznal Svet Naročil strmoglavljenje letala s 110 potniki

Priznavajo zaplete

Predsednica volilne komisije Ela Pamfilova je glede očitkov, da nekateri ljudje glasujejo večkrat, dejala, da je šest milijonov od 109 milijonov volilnih upravičencev zaprosilo za glasovanje na drugem volišču. Pri prepisih iz enega na drugo volišče pa prihaja do določenih težav, je pojasnila.

Povedala je še, da se volilna komisija sooča s kibernetskimi napadi na njihovo računalniško omrežje iz tujine. Doslej so morali preprečiti napade iz 15 držav. Server so napadalci preobremenili, zaradi česar se je sesul, je dodala.

Volitve v Rusiji | Avtor: Epa Epa

Zmaga je jasna

Med tistimi, ki so na enem od volišč v Moskvi danes že oddali svoj glas, je tudi predsednik Vladimir Putin, ki se mu obeta gladka zmaga. Ob tem je dejal, da je "prepričan v pravilnost programa, ki ga predlagam za državo". Volilnega izida ni želel napovedovati. Kot je zatrdil, mu je vseeno, s kakšno prednostjo bo zmagal, zadovoljen bo z vsakim odstotkom, ki mu bo omogočil nadaljnje "izpolnjevanje nalog predsednika".

vladimir putin Maščevanje Svet Putin ne čaka z odgovorom

65-letni Putin, ki Rusiji kot predsednik ali premier vlada že od leta 1999, tudi na tokratnih volitvah nima prave konkurence, saj so glavnega opozicijskega politika Navalnega izločili iz tekme. Eden najglasnejših Putinovih kritikov ni smel kandidirati zaradi obsodbe na pogojno zaporno kazen pred petimi leti. 41-letnik je pozval k bojkotu "kvazivolitev" in izrazil upanje, da bo na volišča prišlo čim manj ljudi.

S Putinom se za predsedniški položaj tako danes meri sedem kandidatov, ki jim napovedujejo po nekaj odstotkov glasov.

To bo Putinov četrti predsedniški mandat in morda tudi zadnji, saj ustava dovoljuje zgolj dva zaporedna šestletna mandata. V preteklosti ga to sicer ni ustavilo. Putin bi lahko tako kot leta 2008 znova postal premier, nato pa bi se lahko znova potegoval za predsedniški položaj.

Volitve v Rusiji | Avtor: Epa Epa

dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 5
  • wizeman 12:33 21.marec 2018.

    Čudno, da volitev v ZDA nihče ni označil za kvazivolitve. Klintonca je imela par milijonov glasov več, pa ni zmagala....

  • ode 07:48 20.marec 2018.

    Nič novega. Milo Šević je v Srbiji zmagal na volitvah s 105% glasov.

  • Dušan Jakič 19:36 18.marec 2018.

    Izjemno enostransko poročanje. Slabo novinarstvo, ki meji na propagando.