Svet
12 ogledov

Štirje metki v hrbet Putinovega nasprotnika

Umor Borisa Nemcova
1/13
EPA
V petek pozno zvečer so v središču Moskve umorili ruskega opozicijskega voditelja Borisa Nemcova.

Boris Nemcov se je z neko žensko sprehajal blizu Kremlja, ko je iz kombija izstopilo nekaj oseb in začelo streljati nanj, poroča BBC. Na kraj streljanja je tako prihitelo več deset policijskih in vozil nujne pomoči. Policija je blokirala pristop do mostu. Napadalci so še vedno na begu.

Predstavnik Vladimirja Putina za stike z mediji Dmitrij Peskov je izjavil, da je bo Putin prevzel preiskavo napada na Nemcova. "Putin meni, da je imel napad vse elemente naročenega umora in izključil možnost, da bi šlo za provokacijo," je dejal Peskov.

Kariera

Nemcov je bil rojen leta 1959 v Sočiju. Doktoriral je iz matematike in fizike, s politiko pa se je začel ukvarjati, ko je začel protestirati proti izgradnji novega nuklearnega bloka reaktorja po jedrski katastrofi v Černobilu.

Boris Nemcov | Avtor: EPA EPA
Leta 1991 je postal guverner v pokrajini Njižni Novgorod, šest let kasneje pa ga je takratni predsednik Boris Jelcin poklical v vlado. Bil je minister za energetiko, podpredsednik ruske vlade, videli so ga kot naslednika Jelcina.

No, takrat se je začel vzpon Vladimirja Putina. Nemcov je po aretaciji Mihaila Hodorkovskega leta 2003 postal goreč Putinov kritik. Leta 2012 objavil poročilo, v katerem je navedel, da Putin porablja milijarde rubljev davkoplačevalcev, da bi si omogočil čim bolj luksuzno življenje. Za vzdrževanje luksuznih rezidenc, letal in jahte naj bi na leto porabil dve milijardi evrov.

Umor ostrega kritika predsednika Vladimirja Putina je prišel tik pred večjim shodom opozicije, napovedanim za 1. marec. Nemcov je v pogovoru za radio Echo of Moscow le nekaj ur pred smrtjo Ruse pozival, naj se pridružijo shodu. "Ključna politična zahteva je takojšen konec vojne v Ukrajini," je dejal Nemcov, ki naj bi po nekaterih navedbah trenutno pripravljal poročilo o ruski vpletenosti v konflikt v Ukrajini.

Številne obsodbe umora

Iz Evrope se vrstijo obsodbe umora vidnega ruskega opozicijskega politika Borisa Nemcova, ki je bil v petek zvečer ustreljen v središču Moskve. Tako EU kot številne evropske države poleg tega Rusijo pozivajo k hitri in nepristranski preiskavi. Nemška kanclerka Angela Merkel jehvalila pogum Nemcova pri izražanju kritike na račun vladne politike, francoski predsednik Francois Hollande pa ga je označil za branitelja demokracije.

Tako preiskovalci kot Kremelj medtem omenjajo možnost, da je šlo za provokacijo. Preiskovalci so prepričani, da je bil umor do potankosti načrtovan. 55-letnika so v hrbet iz avtomobila ustrelili s pištolo makarov, kakršno uporabljajo tako v ruski vojski kot policiji. Šest nabojev, ki so jih našli na prizorišču umora v središču Moskve, so po njihovih navedbah izdelala različna podjetja.

Destabilizacija države

Zločin je zagrešil nekdo, ki je bil zelo dobro seznanjen s načrti Nemcova, so dodali. "Boris Nemcov je bil s spremljevalko na poti v svoje stanovanje, ki ni bilo daleč od prizorišča. Očitno je, da so bili organizatorji in storilci tega zločina obveščeni o njegovi načrtovani poti," so zapisali.

Medtem ko o natančnem motivu in naročniku ni znanega še nič določnega, pa so preiskovalci menili, da bi bil lahko umor tudi "provokacija z namenom destabilizacije države", poroča britanski BBC.

Da bi lahko šlo za provokacijo, je že pred tem v imenu predsednika države Vladimirja Putina sporočil tudi njegov tiskovni predstavnik Dmitrij Peskov. Kot je sicer dodal, Putin obsoja umor in naj bi celo prevzel nadzor nad preiskavo.

Obama poziva k hitri preiskavi

"Pozivamo rusko vlado, da vodi hitro, nepristransko in transparentno preiskavo okoliščin njegovega umora in zagotovi, da bodo odgovorni za ta izprijen umor privedeni pred roko pravice," je sporočil ameriški predsednik Barack Obama. Kot je dodal, je bil Nemcov neutrudni zagovornik svoje države, ki si je prizadeval, da bi njegovi sonarodnjaki imeli pravice, do katerih so upravičeni vsi ljudje.

Ukrajinski predsednik Petro Porošenko je na Twitterju Nemcova označil za most med Rusijo in Ukrajino. "Strel morilcev ga je uničil. Mislim, da ne po nesreči," je zapisal.

Žalujejo tudi ruski opozicijski aktivisti in številni drugi Rusi, ki so se vso noč poklanjali spominu na Nemcova na spletnih družbenih omrežjih.

Komentarjev 7
  • Ferluci 09:20 01.marec 2015.

    Klasične komunistične metode. Sledilo bo sprenevedanje, da je za uboj kriva opozicija.

  • Avatar čavez
    čavez 17:05 28.februar 2015.

    Ruskih pijančkov je dovolj za krivce, kot za našega Krambergerja.

  • jaki 16:27 28.februar 2015.

    tut zate bi blo bolš, da bi se takrat tvoj fotr v sekret spucu!