Svet
10 ogledov

Stotine Britancev praznovale smrt Margaret Thatcher

praznovanje ob smrti margaret thatcher london national gallery
1/10
EPA
Več sto nasprotnikov v ponedeljek umrle nekdanje britanske premierke Margaret Thatcher se je v soboto zvečer zbralo na trgu Trafalgar v središču Londona in praznovalo smrt železne lady.

Na trgu so bili številni policisti, saj so v preteklih dneh na podobnih uličnih dogodkih po Veliki Britaniji izbruhnili tudi izgredi. V soboto v Londonu, kjer so se zbrali ljudje vseh starosti - med njimi tudi takšni, ki so se komaj rodili, ko je zapustila premierski položaj - večjih izgredov ni bilo. Policija je sicer pridržala devet ljudi, med katerimi jih je bilo pet pijanih, poročajo tuje tiskovne agencije.

Med udeleženci je bilo tudi nekaj rudarjev s severa Anglije, ki jim je Margaret Thatcher ostala v še posebej slabem spominu, saj so v njenem obdobju zaprli številne rudnike. Nekaj udeležencev sobotnega dogodka je napovedalo, da bodo protestirali tudi ob pogrebu nekdanje premierke, ki bo v sredo in na katerega je povabljenih okoli 2000 gostov z vsega sveta.

Pogreb ne bo državniški, se pa bodo od nekdanje premierke poslovili z vojaškimi častmi. Pogreba se bo udeležila tudi kraljica Elizabeta II.

Železna lady tudi po smrti deli britansko javnost. Del Britancev njeno delo ocenjuje pozitivno, številni pa ne morejo pozabiti njenih ostrih ukrepov.

 

Komentarjev 2
  • dragec 12:47 15.april 2013.

    imaš prav - in naši kapitalisti s to tradicijo nadaljujejo

  • mph 12:43 14.april 2013.

    Stotine? Bi rekel milijoni, ki jih ta kapitalistična zver potlačila v bedo.

Sorodne novice