Svet
2233 ogledov

Strah za novinarko, ki je kritično pisala o covidu. Bo preživela zapor?

Zhng Zhan Youtube
Za njo se ne bojijo le njeni svojci.

V prvih dneh pandemije, ko je kitajska vlada skušala zajeziti širjenje novega koronavirusa, se ni toleriralo poročanje o situaciji z okužbami v državi. "00:40 zjutraj je, sliši se zvok krematorija. Delajo dan in noč," je takrat, februarja lani, v enem od svojih številnih posnetkov na Youtubu poročala 38-letna Zhang Zhan. 

Maja se je oglasila za NBC in povdala, da je za zdaj vse v redu in da je niso prijeli. "Ne vem pa, kaj se bo zgodilo, če nadaljujem," je nadaljevala. Še isti mesec je izginila. Njen odvetnik je kasneje za NBC potrdil, da je bila na sodišču v Šanghaju obsojena na štiri leta zapora zaradi "povzročanja nevarnosti". 

Zhang Zhan je ena od desetih novinarjev in komentatorjev, ki so v začetnih dneh pandemije s strani kitajskih oblasti terjali večjo transparentnost, kasneje pa so bili priprti. Nekatere so izpustili, Zhanova pa je še vedno v zaporu. Njena družina, prijatelji in sodelavci se bojijo, da bi lahko umrla zaradi gladovne stavke. 

Da je vedno na strani resnice, je med drugim poudarila aktivistka Jane Wang, ki iz Velike Britanije vodi kampanjo za osvoboditev novinarke. Njen brat, Zhang Ju, je oktobra na Twitterju objavil, da njegova sestra tehta manj kot 41 kilogramov. "Če se bo tako nadaljevalo, ne bo preživela zime," je dodal. 

Kitajsko veleposlaništvo v Veliki Britaniji pri tem izpostavlja, da država vsekakor skrbi za zdravje zapornikov in da je njihova pravica do zdravniške pomoči absolutno zajamčena. 

Zhangova, nekdanja odvetnica, je bila kitajskim oblastem poznana tudi pred svojim poročanjem o pandemiji. Že leta 2019 je sodelovala v protivladnih protestih in pozivala k ukinitvi monopola Komunistične partije. Tudi takrat so jo priprli, v zaporu je preživela več kot dva meseca. Tudi takrat je gladovno stavkala. 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 3
  • bobubob 00:13 21.december 2021.

    Pri nas novinarji že vedo, kaj je prav. Pri širjenju enoumja družno sodelujejo levi desni, črni, rdeči in zeleni...partije se lahko družno lotijo t.i. 'necepljenih neodgovornih in sebičnih posameznikov'.

  • David_Cobb 14:01 20.december 2021.

    Google je vsak teden plačal spletno delo od doma od 6000 do 10000 evrov. Od Googla sem prejel prvi mesec 27416 evrov plače. V prostem času delam 3 ure na dan. pojdite na to stran za več podrobnosti............ >>>>>>>>>>>> 𝐖𝐰𝐰.𝑫𝒐𝒖𝑰𝒏𝒄𝒐𝒎𝒆.𝐜𝐨𝐦

  • Avatar Syn
    Syn 13:46 20.december 2021.

    A bo kdo od naših takozvanih novinarjev tudi kdaj obsojen zaradi vsakodnevnevnega pumpanja, ustrahovanja in širjenja globalne paranoie? 🤔