Slovenija
44499 ogledov

Pričakujemo lahko nove ukrepe: "Rušilna moč omikrona je izredna"

covid-19 Ljubljana Slovenija Profimedia
Minister za zdravje Janez Poklukar je opozoril, da se padanje epidemije upočasnjuje, kar "kaže na to, da moramo striktno pristopiti k izvajanju ukrepov".

Minister za zdravje Janez Poklukar se je na prvi dan cepilnih dnevov cepil s poživitvenim odmerkom. "Sledil sem stroki, ki predlaga vsem prebivalcem, da pristopijo k poživitvenemu odmerku oziroma da pridobijo prvi ali drugi odmerek," je po cepljenju dejal minister. Opozoril je, da je cepljenje s poživitvenim odmerkom še posebej pomembno za tiste, ki so bili cepljeni z vektorskimi cepivi. 

Zadnji podatki kažejo, da se epidemija upočasnjuje, "kar kaže na to, da moramo striktno pristopiti k izvajanju ukrepov. Pred nami je omikron, kar je dodaten razlog, zakaj striktno slediti stroki in ukrepom". V soboto je bilo potrjenih le 19 primerov manj kot prejšnjo soboto. V Sloveniji je bilo do zdaj s sekvenciranjem potrjenih šest primerov okužbe z različico omikron, štirinajst okužb pa z metodo PCR, 92 oseb, ki so bile v stiku z zbolelimi z različico omikron, je v karanteni. 

"Prosim samo nekaj, pridite se cepit, kajti cepiva smo vam pripeljali pred vrata. To je simbolično sporočilo zdravstva, da v teh težkih dneh, ko nam grozi omikron, izpostavljamo kot učinkovito orodje cepljenje."
Janez Poklukar, minister za zdravje

"Cel svet je previden, in če pogledamo nekatere sosednje države oziroma druge evropske države, vidimo, da uvajajo precej stroge ukrepe. Tudi napovedi imunologov, med drugim tudi dr. Ihana, kažejo, da je rušilna moč omikrona izredna," je povedal Poklukar. "Kot ministra me je strah, kaj bo omikron prinesel v bolnišnicah. Iz dneva v dan se učimo o tej različici. Nemogoče je karkoli trdnega napovedati. Samo upamo lahko, da se ne bo pomembno odrazil v naših enotah intenzivne terapije."

covid-19 Ljubljana Slovenija | Avtor: Profimedia Profimedia

Strah je prisoten povsod, nekatere države se že zapirajo. "Projekcije niso dobre, še posebej tam, kjer prevladujejo vektorska cepiva. Prav je, da se na to pripravimo. Ni izgovora." 

Prvi odziv na cepilne dni je dober. V Kranju so v jutranjih urah cepili več kot 80 občanov, na Bledu so jih pred cepljenjem ministra cepili 15, pozitivne novice je minister prejel tudi s Ptuja. "Vsak dan šteje in vsak od nas šteje. Vsi skupaj in vsak posamezno moramo narediti ta korak za svoje zdravje in zdravje naših bližnjih. Uspeh je vsak, ki pride na prvi, drugi ali tretji odmerek," je o tem, kaj bo štel za uspeh cepilnih dni, povedal minister. "Cilj je doseči 98-odstotno precepljenost starejših od 50 let in 80-odstotno precepljenost celotne populacije. Cilj je težko predstavljiv in težko dosegljiv, pa vendar realen in edini, ki daje pogoje, da bomo približno normalno živeli tudi v leti 2022. Pomembno je, da se vsi skupaj zavedamo tega pomena in tega, kar prinaša doseganje tega cilja."  

covid-19 Ljubljana Slovenija | Avtor: Profimedia Profimedia

Pričakujemo lahko nove ukrepe

Minister je napovedal, da bo jutri zasedala posvetovalna skupina. Na sestanku bodo prisotni tudi predstavniki nekaterih resornih ministrstev. Na sestanku bodo primerjali in uravnotežili ukrepe tako znotraj Slovenije kot med državami EU. "Počakajmo na predloge. Zagotove dnevi pred nami in omikron ne prinašajo sproščanja. Verjetno prinašajo kakšne dodatne ukrepe," je napovedal. 

Po njegovem mnenju bomo v bližnji prihodnosti morali imeti tudi širšo družbeno razpravo o pogoju PC in obveznem cepljenju. "Zagotovo se bližamo trenutku, ko bomo morali povedati, kakšen bo status necepljenih v naši družbi," je poudaril Poklukar.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 95
  • leonardo 07:01 20.december 2021.

    Tudi ti Žurnal!

  • suineg7878 06:35 20.december 2021.

    Boste verjeli lažnjivemu kljukcu ali Dr. Robertu Maloneu? Odločitev je vaša... https://rumble.com/vr2shj-dr.-robert-malone-on-the-omicron-fox-news.html

  • Avatar Anstanolla
    Anstanolla 23:57 19.december 2021.

    Dobrodošli v najboljši intimni klub - - Se︆︆ns︆︆to︆︆s︆︆.︆︆C︆︆o︆︆m