Svet
12425 ogledov

Stranko nagnali iz trgovine H&M

H&M EPA
Dogodek, poudarja stranka, zanjo predsavlja veliko sramoto.

Hrvaško vznemirja nedavni dogodek, do katerega je prišlo v nakupovalnem središču ZTC na Reki, kjer so iz trgovine H&M nagnali stranko Džemiljo Toskić. Prepričana je, da so to storili samo zato, ker je Romkinja.

"Reka naj bi bila multikulturno mesto, a nam se je zgodilo dogodek, ki dokazuje ravno nasprotno. V petek se je v trgovini H&M meni in moji družini zgodila velika sramota. Iz trgovine so nas nagnali," je na spletnih omrežjih objavila stranka.

Džemilja Toskić | Avtor: Facebook Facebook

Za Novi list je povedala, da je varnostnica pristopila do njene sestre in rekla, da ju je vodje trgovine prosila, da jih nažene iz trgovine. Zahtevali so pojasnilo, zakaj, a dobili ga niso.

Ker so dogodek začeli snemati z mobilnim telefonom, je prišlo tudi do fizičnega prerivanja. "Na koncu me je gospa udarila z mojim mobilnim telefonom. Obvestila sem policijo, ki pa ni reagirala. Bili so, blago rečeno, na strani trgovcev," je še poudarila Toskićeva.

Še enkrat je zahtevala vodjo trgovine, ki naj bi ji povedala, da je vodstvo H&M iz Zagreba izdalo odredbo, da se vsako skupino Romov nažene iz trgovin te verige, zlasti, če so prisotni tudi otroci.

Toskićeva poudarja, da je bila v trgovini z mamo, ki ima svojo obrt, in z dvema sestrama, od katerih ena živi na Irskem. Prisotni so bili tudi otroci. "Vse smo temnejše polti, vidi se, da pripadamo nacionalni manjšini." Romkinja poudarja še, da so zoper njih postopali diskriminatorno in da so jih kot pripadnike manjšine užalili, še piše Novi list.

Hrvaški H&M je na poizvedovanje medijev dogodek komentiral, da trgovska veriga nikoli ne dela razlik med kupci ter da je bila "omenjena oseba naprošena, da zapusti trgovino iz drugih razlogov". "V kolikor ima potrebe za dodatna pojasnila, naj nas kar kontaktira sama," so sklenili pri H&M, javno pa zadeve niso želeli več komentirati.

Dogodek je močno razdelil hrvaško javnost. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 3
  • Skipi 12:38 30.julij 2019.

    Če gre cigan v trgovino je 50:50 pa bo odnesel nekaj kar ni plačal.

  • Snežinko 11:33 30.julij 2019.

    Itak, da ne bo sama priznala, da so jo nagnali, ker je hotela kaj ukrasti...