Svet
8 ogledov

Strokovnjaki na prvo mesto postavljajo bombo

Potniško letalo Egyptair Profimedias
Iskanje vzroka za nesrečo. Eno glavnih vprašanj ob nesreči egiptovskega letala je, kaj se je pravzaprav zgodilo.

Egiptovske oblasti so skope z informacijami. Kot pravijo, ne izključujejo ničesar. Egiptovski minister za letalstvo je sicer dejal, da se zdi veliko verjetneje, da je šlo za teroristično dejanje kot pa tehnično napako. 

Njegovo mnenje deli ameriški strokovnjak za varnost v prometu John Goglia, ki meni, da vse kaže na bombo na letalu. K temu ga napeljuje predvsem dejstvo, da je letalo večkrat ostro zavilo, ne da bi pri tem oddalo klic na pomoč. Možnosti, da bi šlo za tehnično napako ali razpad letala v zraku, so po njegovem mnenju zelo majhne. 

Nekdanji predsednik francoskega urada za preiskovanje letalskih nesreč Jean-Paul Troadec se strinja, da je možnost za tehnično nesrečo v dobrih vremenskih pogojih majhna. "Velika verjetnost je, da je šlo za eksplozijo bombe ali razstrelitev samomorilskega napadalca. Če posadka ni oddala klica na pomoč, se je vse skupaj zgodilo zelo hitro. Težave z motorjem ali tehnična napaka nimata za posledico takojšnje nesreče. Ker v tem primeru posadka ni reagirala, pomislimo na bombo," je razložil Troadec.. 

Če je bila bomba, kdaj je prišla na letalo?

Varnostni strokovnjak Frank Gardner je za BBC dejal, da obstajajo trije različni scenariji, ki bi lahko pripeljali do takega izida. Kot prvi razlog je navedel mehansko napako, drugi razlog bi lahko bil izgred v pilotski kabini, tretja možnost pa je eksplozija na krovu letala. 

V kolikor se izkaže, da je v resnici šlo za bombo na letalo, se poraja vprašanje, kje je bila bomba na letalo vnesena. Prva možnost je pariško letališče, vendar pa Gardner opozarja, da bi se to lahko zgodilo tudi na drugih letališčih, na katerih je letalo nedavno bilo. Med temi so letališče v Tunisu, Kairu in Asmari (Eritreja). 

V letalski družbi EgyptAir zatrjujejo, da so letalo pregledali pred vzletom s pariškega letališča. Pariški preiskovalci pa že izprašujejo vse zaposlene na letališču in pri letalski družbi, ki so imeli dostop do letala ali prtljage pred vzletom. 

PREBERITE TUDI:

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.