Svet
6135 ogledov

Križ z zvonika skoraj ubil kardinala, zrušil se je strop cerkve

bazilika Jezusovo srce Zagreb potres Profimedia
V nedeljo zjutraj so se številni prebivalci hrvaške prestolnice prebudili v grozi.

Zagreb je stresel najmočnejši potres v zadnjih 140 letih in povzročil precej gmotne škode, 15-letnica iz podrte stavbe je v kritičnem stanju. Najbolj na udaru so bile zgradbe v starem mestnem jedru.

Potres v Zagrebu Fotogalerija! Svet Česa takega v Zagrebu ne pomnijo, ljudje bežali iz stavb

Med njimi je bila tudi bazilika Srca Jezusovega v Palmotićevi ulici. V cervki, zgrajeni na prehodu iz 19. v 20. stoletje, se je zrušil stropa, zelo poškodovan je tudi vhod v svetišče.

Sreča v nesreči je, da je bil potres zgodaj zjutraj in da so tako kot pri nas zaradi epidemije odpovedane vse maše. Če bi do potresa prišlo med mašo, bi bilo žrtev najbrž ogromno. 

Še bolj opazna pa je bila škoda na osrednji zagrebški katedrali, poznani tudi kot stolnici Marijinega vnebovzetja in sv. Štefana in Ladislava.

katedrala potres Zagreb | Avtor: Reševalni pas/Twitter Reševalni pas/Twitter

Slovita zgradba je namreč ostala brez enega od križev na vrhu zvonika. Križ naj bi ob padcu prebil streho bivalnih prostorov in padel pred sobo kardinala Josipa Bozanića, poroča portal 24sata.

V zvoniku so začasno izključili zvonove.

Potres pri Zagrebu Slovenija Ali šibkejši potres napoveduje močnejšega?

"To je strašno. Ne moremo verjeti, da se to dogaja. Čutimo božje znamenje," je za omenjeni portal dejal vir blizu hrvaških visokih cerkvenih krogov.

Zagreb potres | Avtor: Profimedia Profimedia

Komentarjev 1
  • miho 13:29 22.marec 2020.

    Kaj pa, če je to božja kazen, ker so odpovedane maše?