Svet
18 ogledov

SV iz Afganistana morda že oktobra

slovenska vojska, afganistan Žurnal24 main
Vlada je danes sprejela odločitev, da začne z zavezniki usklajevati umik slovenskih sil iz Afganistana. To je sporočil premier Borut Pahor.

Do umika bo po besedah premierja prišlo kmalu, predvidoma po koncu "zdajšnje generacije" slovenske skupine za urjenje afganistanske vojske (OMLT), kar bi lahko pomenilo že letos oktobra.

Odločitev o umiku vojakov bo zdaj romala v DZ na odbora za zunanjo politiko in obrambo, kjer želi vlada dobiti podporo. Za 6. julija je bila sicer že pred današnjo odločitvijo vlade predvidena skupna seja omenjenih odborov, posvečena Afganistanu.

Vlada je danes sprejela odločitev, da začne z zavezniki usklajevati umik slovenskih sil iz Afganistana, je po vladni seji sporočil premier Borut Pahor.

V Afganistanu morda zadnja generacija

"Vojaško se bomo iz Afganistana kmalu umaknili," je zatrdil premier. Kdaj bo do umika dejansko prišlo, je sicer po njegovih besedah stvar natančnejših odločitev obrambnega ministrstva in vojske ter posledičnih posvetov z njim. Predvidoma pa naj bi do tega prišlo, kot je zatrdil, po koncu "zdajšnje generacije" slovenske skupine za mentoriranje in povezave (OMLT), ki na zahodu Afganistana uri bataljon afganistanske vojske.

Pahor je še poudaril, da želi vlada za umik vojakov, do česar bo prišlo v dogovoru z zavezniki, dobiti tudi podporo in razumevanje poslancev in javnosti. Slovenija pa bo po njegovih besedah skoraj zanesljivo ostala v Afganistanu s civilnimi strokovnjaki, ki bodo pomagali pri prenosu politične oblasti Afganistancem.

Prvi pripadniki Slovenske vojske so se operacije Isaf v Afganistanu udeležili marca 2004, v deželi pod Hindukušem pa je trenutno 89 slovenskih vojakov. Slovenija je lastno skupino za urjenje afganistanske vojske prevzela oktobra 2010. Vlada je decembra 2010 s prevzemom te misije sicer predvidela štiri polletne rotacije OMLT, s tem, da bi po dveh rotacijah naredili temeljito analizo stanja.

Komentarjev 1
  • smito23 16:01 23.junij 2011.

    Slovenija je v Afganistanu okupatorska, agresorska država. Tjakaj nas je popeljal nacizmu in fašizmu naklonjeni opozicijski voditelj Ivan Janša, prijatelj, diktatorskega politikanta Viktorja Orbana, prvega zločinca tega planeta, Georgea W. Busha in podobnih barab. Čestitke Borutu Pahorju za nameravani a kasni ukrep.